Robotul-centaur Centauro ar putea fi soluţia pentru a salva persoanele mai eficient

0
1195

Până acum am văzut roboţi patrupezi sau bipezi, dar niciodată un veritabil “centaur”. Cam acesta ar fi formatul ideal găsit de oamenii de ştiinţă, când vine vorba de roboţii care salvează viaţa persoanelor prinse sub dărâmături. Numele acestei creaturi din fier, sticlă şi plastic este Centauro.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Rezultatul este un robot cu 6 picioare, 4 roţi şi 2 braţe foarte puternice. Centauro este un robot care va fi folosit pentru căutarea şi salvarea persoanelor şi a fost realizat de către italieni. E vorba despre cercetătorii de la Istituto Italiano di Tecnologia. Centauro este cel mai nou experiment al oamenilor de ştiinţă, care au căutat formatul ideal pentru a trece peste dărâmături, medii dificile şi a realiza o contorsionare potrivită pentru a ajunge la persoanele rănite.

În general astfel de maşinării sunt construite după formatul corpului uman, cu două braţe şi două picioare. Designul hibrid oferă totuşi mai multă flexibilitate, se pare. Datorită celor 4 picioare cu roţi, Centauro este mai stabil decât robotul umanoid cu 2 picioare, dar are şi cele două braţe din faţă cu care poate manipula obiecte, precum unelte sau uşi. La o adică poate tăia lemne cu karate, cum se vede în video mai sus.

Acest design este bazat pe unul creat de către oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Bonn. Numele său era Momaro şi a fost un hit la DARPA Robotics Challenge în 2015. Pe atunci se testa posibilitatea ca un robot să realizeze sarcini pe care le-ar îndeplini un om într-o misiune de căutare şi salvare. Revenind la Centauro, el are 1.5 metri înălţime, 93 de kilograme greutate şi este fabricat dintr-o combinaţie de metale uşoare (precum aluminiu, acoperit cu o piele imprimată 3D).

Oferă o autonomie de 2.5 ore şi este controlat de către un operator uman. Fiecare dintre cele 6 membre ale sale are 6 grade de libertate şi se poate roti la nivel “şold”, “genunchi” sau “gleznă”. Asta înseamnă că poate adopta poziţii foarte contorsionate, să se aplatizeze sau să se ridice foarte mult. Pe viitor vom avea aşa ceva la dezamorsări, descarcerări şi alte situaţii limită.