Revin PC-urile! Vânzările de computere au început să crească pentru prima oară în 6 ani

0
1654

Chiar dacă în fiecare trimestru auzim cât de prost o duc tabletele şi cum segmentul e în picaj, se pare că suntem în mijlocul unui ciclu, care aduce revenirea PC-urilor şi a laptopurilor. Livrările de PC-uri au început să crească serios, pentru prima oară în 6 ani. Avem detalii mai jos.

Publicitate ⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Nu o spunem doar noi, ci o spun chiar cele mai mari firme de studii de piaţă, Gartner şi IDC, ambele de acord pe seama acestui subiect. Piaţa PC a crescut semnificativ în trimestrul 2 al acestui an, IDC indicând un salt cu 2.7%, iar Gartner cu doar 1.4%. Încă de anul trecut se arătau semne că desktopurile şi laptopurile ar putea trece pe plus.

Trebuie spus totuşi că IDC şi Gartner monitorizează în mod diferit piaţa. IDC include Chromebook-urile şi exclude tabletele cu Windows la care poţi ataşa o tastatură, precum un Surface Pro. Gartner le include şi pe acelea din urmă, dar exclude Chromebook-urile sau tabletele fără Windows. Judecând după cifrele făcute publice, asistăm la prima creştere faţă de anul anterior în zona PC din 2012 încoace.

PC-urile business cu Windows 10 par să fie motorul creşterii, iar pe piaţa business ar fi o mare cerere pentru astfel de terminale. Aceasta e compensat scăderea în zona Consumer. Analiştii se aşteaptă ca saltul să fie încetinit în 2 ani, atunci când trece frenezia upgrade-urilor la terminale cu Windows 10. Şi anumite tipuri de desktopuri non business înregistrează creştere ca efect secundar al ascensiunii business.

HP, Lenovo, Dell, Apple şi Acer au avut toate creşteri în ultimele 3 luni. Nu ştiu dacă au monitorizat cum trebuie cei de la IDC şi zona de gaming dar presimt că e ceva creştere şi pe acolo.