Review Philips 27B1U7903: Detalii 4K și Thunderbolt 4 într-un monitor dedicat mediului de lucru

0
415

Am pus mâna pe un monitor după o pauză destul de lungă, și cum să începem 2024 dacă nu cu un gadget de acest fel? Vorbind despre Philips 27B1U7903, ne uităm la un ecran destinat profesioniștilor, având 27 de inch, dotat cu tehnologie Quantum Dot și Mini LED, plus conectivitate Thunderbolt. Totul strigă profesionalism, iar faptul că e conceput pentru spațiul de lucru vine la momentul perfect, mai ales că scriu această recenzie uitându-mă direct la ecranul de 27 de inch al său. Să dăm startul recenziei!

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Despachetarea și montarea

Primul pas după ce primești monitorul este, evident, să îl scoți din cutie. Vine ambalat într-un pachet surprinzător de compact, făcându-te să te întrebi cum a încăput un ecran de 27 de inch acolo. Deschiderea cutiei este simplă, cu un capac care se rabatează, dezvăluind imediat suportul și o cutiuță secundară ce conține cablul HDMI, adaptorul de curent, cablul USB-C Thunderbolt, cablul Display Port și ghidul de utilizare. În spatele acestor accesorii se află monitorul propriu-zis.

Asamblarea e o briză, suportul atașându-se rapid la partea din spate a ecranului, fără bătăi de cap. Detașarea suportului este la fel de simplă. Ce urmează? Poziționezi monitorul pe spațiul de lucru, îl conectezi la sursa de energie și alegi metoda preferată de conectare la computer, fie că e vorba de DisplayPort, HDMI, sau Thunderbolt 4. Gata, poți începe munca!

Aspect și stil

La o primă privire, Philips 27B1U7903 se remarcă printr-un design sobru, tipic pentru un mediu de lucru profesional. Cu o estetică simplă și elegantă, se integrează fără efort în decorul unui spațiu de birou, având un suport cu bază pătrată din metal. Acesta oferă flexibilitate completă, permițând ajustări de înălțime, rotație și înclinare pentru a răspunde oricăror necesități de ergonomie și confort.

Deși marginile ecranului nu sunt extrem de subțiri, simetria lor contribuie la o experiență vizuală imersivă. Am văzut monitoare cu rame subțiri pe trei laturi și o margine inferioară mai pronunțată, însă Philips a optat pentru un echilibru, care, deși lasă loc de îmbunătățiri în subțirea lor, este justificat de tehnologia avansată pe care o aduce.

Controalele, poziționate discret în colțul din dreapta jos la spatele monitorului, includ butonul de alimentare și cele pentru navigarea în meniu, ajustarea volumului, selectarea profilurilor și setarea luminozității. Deși plasarea lor poate părea neintuitivă inițial, odată ce te obișnuiești, s-ar putea să nu mai fie nevoie să interacționezi frecvent cu acestea, în afara ajustărilor inițiale pentru a personaliza setările de vizualizare după preferințe.

Ecranul

În lumea monitoarelor, calitatea display-ului este esențială, iar Philips 27B1U7903 se ridică la înălțimea așteptărilor fără compromisuri. Echipat cu un panou de 27 inch care oferă o rezoluție 4K UltraClear de 3840 x 2160 pixeli, acest monitor este gândit pentru cei care au nevoie de detalii fine și acuratețe maximă, fie că e vorba de lucrul în CAD, aplicații de grafică 3D sau navigarea prin tabele extinse.

Philips a mizat pe un display LCD dotat cu tehnologie IPS și o iluminare de fundal Mini LED, o alegere de top ce a fost în centrul atenției recent, în special cu ocazia CES, unde au fost prezentate chiar display-uri Mini LED transparente. Acest monitor beneficiază de o iluminare de fundal Mini LED care sporește controlul luminii și contrastul, datorită celor 2304 zone de control individual, oferind astfel negruri profunde și albe strălucitoare.

Vei fi de-a dreptul impresionat de performanța sa în redarea HDR, datorită contrastului remarcabil și reproducerii fidele a culorilor. Tehnologia Quantum Dot adaugă și mai multă valoare, prin utilizarea nanocristalelor ce emit lumină cu o precizie superioară, intensificând nuanțele de albastru, verde și roșu. Rezultatul este o paletă de culori mai largă și mai naturală, care aduce la viață imaginile cu o claritate și dinamism rar întâlnite.

Specificații display Philips 27B1U7903:

  • Tip de ecran LCD – Tehnologie IPS
  • Tip de iluminare de fundal – Mini LED
  • Dimensiune ecran – 27 inchi/68,6 cm
  • Tratamentul ecranului – Antireflex, 3H, opacitate de 25 %
  • Zonă vizualizare efectivă – 596,736 (H) x 335,664 (V)
  • Raport lungime/lăţime – 16:9
  • Rezoluţie maximă – 3840 x 2160 la 60 Hz
  • Densitate pixeli – 163 PPI
  • Timp de răspuns (nominal) – 4 ms (gri la gri)*
  • Luminozitate – 1000 (SDR), 1400 (HDR)  cd/m²
  • Raport de contrast (nominal) – 1300:1
  • SmartContrast – Mega Infinity DCR
  • Distanţă între pixeli – 0,1554 x 0,1554 mm
  • Unghi de vizionare – 178º (O) / 178º (V) / la C/R > 10
  • Îmbunătăţiri ale imaginii – SmartImage
  • Culori afişaj – Culori acceptate:1,07 miliarde de culori
  • Gamă de culori (min.) – DCI-P3: 97,2 %*
  • Gamă de culori (tipică) – NTSC 121 %*, sRGB 154*, Adobe RGB 99,2 %*, REC 709 99,1 %*, REC 2020 80,4 %*
  • HDR – Certificat DisplayHDR 1400
  • Frecvenţă de scanare – HDMI/DP: 30 – 140 kHz (H) / 40 – 60 Hz (V); Thunderbolt 4: 30 – 140 kHz (H) / 23 – 75 Hz (V)
  • SmartUniformity – 93 ~ 105 %
  • Delta E< 1
  • sRGB – Da
  • Mod LowBlue – Da
  • EasyRead – Da
  • Sincronizare adaptivă – Da

Și nu ne oprim aici când vine vorba de caracteristicile ecranului, pentru că Philips 27B1U7903 marchează și cu certificarea VESA DisplayHDR, garantând o luminozitate impresionantă de până la 1400 nits. Se asigură unghiuri de vizualizare extrem de generoase, de 178/178 grade, împreună cu diverse moduri HDR: Premium, Effect, Warm, Basic, toate validate de certificarea VESA DisplayHDR. Monitorul vine echipat și cu o gamă variată de moduri pentru spațiu de culoare, incluzând sRGB, Adobe RGB, NTSC, Rec.709, Rec. 2020 și DCI-P3, plus un mod D-Mode pentru ajustări personalizate.

Philips adaugă și funcționalitatea MultiView, care permite multitasking-ul eficient, oferind posibilitatea de a rula două aplicații simultan pe ecran. În plus, include un senzor PowerSensor Hideaway inovator, care contribuie la reducerea consumului de energie cu până la 80% prin ajustarea automată a luminozității când utilizatorul se îndepărtează de birou, un detaliu care nu doar îmbunătățește eficiența energetică, dar poate duce și la economii semnificative la factura de electricitate.

Funcționalități și personalizare

Mai mult, monitorul vine cu suport pentru standardul VESA de 100×100 mm, opțiune de securitate prin blocare Kensington și compatibilitate plug&play extinsă, inclusiv DDC/CI, Mac OS X, sRGB și Windows 10/8.1/7. În ceea ce privește ajustările individuale, te vei bucura de funcția SmartImage, care îți permite să personalizezi modul de afișare al imaginii conform preferințelor. Printre opțiunile predefinite se numără EasyRead pentru lectură confortabilă, Office pentru documente, Photo, Movie și Game pentru divertisment, Economy și LowBlue Mode pentru confort ocular, Smart Uniformity pentru uniformitatea culorilor sau opțiunea de a dezactiva funcția SmartImage.

Navigând în meniu, vei descoperi setările pentru PowerSensor, menționat anterior, care include posibilitatea de a activa sau dezactiva senzorul de luminozitate, schimba sursa de intrare, ajusta setările de imagine și cele pentru Picture-by-Picture (PBP). Meniul oferă, de asemenea, ajustări pentru sunet, culoare, limbă, interfața on-screen display (OSD) și conectivitate USB. Prin secțiunea Setup, ai acces la control avansat asupra aproape tuturor aspectelor monitorului, asigurându-te că îți vei optimiza experiența de utilizare după bunul plac.

Conectivitate și sunet

Pentru un profesionist, e crucial să aibă la dispoziție nu doar un display de top, ci și opțiuni variate de conectivitate pentru a integra diverse dispozitive, de la laptopuri la tablete și PC-uri. Philips 27B1U7903 excellează și în acest domeniu, oferind, după cum am menționat, o conexiune Thunderbolt 4 USB-C. Aceasta îți permite să te bucuri de viteze de transfer fulgerătoare, de până la 40 Gbps, suport pentru redare video de înaltă rezoluție, capacitatea de a conecta în serie mai multe dispozitive și o putere de încărcare de până la 90W pentru gadgeturile tale, plus o conexiune Ethernet de 1 Gbit/s.

Extinderea spațiului de lucru este simplă: conectezi monitorul la portul Thunderbolt al laptopului și apoi un al doilea monitor 4K la primul, prin intermediul portului Thunderbolt. În materie de conectivitate, monitorul include și un DisplayPort 1.4, două porturi HDMI 2.0 și patru porturi USB 3.2, completate de o ieșire audio și o intrare RJ45 pentru cablu Ethernet.

Când vine vorba de audio, monitorul este echipat cu difuzoare stereo integrate, fiecare de 3W. Deși sunt o adăugire utilă, pentru o experiență sonoră superioară, ar fi indicat să optezi pentru un set de boxe externe sau căști, în special pentru conferințe video sau sesiuni de ascultare intensivă.

Concluzii finale

Ajungând la finalul recenziei, este evident că Philips 27B1U7903 își merită laudele, afirmându-se ca un monitor excepțional pentru mediul office. Implementarea tehnologiilor Quantum Dot și panoului Mini LED aduce un plus incontestabil calității imaginii, oferind adâncime comparabilă cu OLED-ul și o luminozitate care de multe ori m-a determinat să reduc intensitatea luminoasă sub 20%, o raritate pentru mine.

Deși ecranul este protejat împotriva reflexiilor, gestionarea amprentelor poate deveni provocatoare dacă ajustările sunt frecvente. Marginile ar fi putut fi mai subțiri, dar acest aspect devine secundar când te concentrezi pe performanța vizuală și pe utilitatea sa într-un context de birou. Rezoluția 4K este un atu major pentru profesioniști, oferind o experiență vizuală de înaltă calitate, în special când vine vorba de conținut HDR.

Conectivitatea este alt punct forte al acestui monitor, Philips recunoscând nevoia de flexibilitate în spațiul de lucru. Thunderbolt 4 este o adevărată bijuterie, asigurând transferuri de date ultrarapide, capacitatea de a conecta în serie dispozitive și o alimentare eficientă. În plus, opțiunile de DisplayPort și HDMI extind posibilitățile de conectare la diverse surse.

În concluzie, Philips 27B1U7903 reprezintă o investiție inteligentă pentru orice profesionist, justificând prețul prin calitatea superioară a imaginii, luminozitatea impresionantă, rezoluția 4K și opțiunile avansate de conectivitate. Este un monitor care aduce valoare adăugată oricărui spațiu de lucru.

Preț și disponibilitate

Monitorul Philips 27B17903 se poate găsi local la următorii retaileri: