Până când noile periferice și produse de gaming Evnia pe care cei de la Philips le-au lansat în Paris vor ajunge și la noi în teste, iată că apare monitorul de gaming Philips 272E1GAEZ/00. Acesta adoptă o diagonală de 27 inch, cam norma dacă ne referim la termenul „gaming„, fiind dimensiunea pe care eu o consider ideală, la limita dintre prea mic și extrem unde apar monitoare de 21 inch sau cele de 32 inch sau mamuți de 43 inch.
Philips 272E1 a sosit în urmă cu aproximativ o săptămână la mine, timp în care l-am folosit zi de zi la muncă, iar seara într-un moment de pauză pentru gaming. Nu au lipsit nici serialele și clipurile YouTube pe care le-am savurat pe acest monitor, iar detalii despre ce știe acesta și impresii, aveți în materialul de față!
Unboxing
Primul pas a fost desigur să scot monitorul din cutie, procesul de unboxing care a implicat o cutie pe măsura diagonalei oferite aici. Din această pricină aș zice că e mai bine să îl comanzi prin curier decât să te lupți cu el achiziționându-l din magazin. La interior monitorul este protejat cum trebuie de două plăci de polistiren groase, astfel că nu trebuie să îți faci griji cu privire la transport.
Va trebui să scoți întregul cofraj să îi spunem, acesta fiind ca un sandviș de polistiren la interiorul căruia găsești monitorul, manualul de utilizare, un cablu HDMI, un cablu DisplayPort la ambele capete și desigur, nelipsitul cablu de alimentare. De asemenea, ai și standul metalic solid care se atașează la piciorul deja integrat pe monitor cu ajutorul unui șurub dedicat găsit pe stand.
Nimic mai simplu. După tot ce ai de făcut este să conectezi cablu de alimentare și să te conectezi la dispozitivul tău (PC, laptop, consolă) folosind portul necesar, fie HDMI, fie cel DisplayPort.
Design
Monitorul Philips 272E1GAEZ/00 adoptă un look modern, iar ce mi-a plăcut tare mult a fost abordarea cu muchii foarte înguste pe 3 laturi, nu că cea de jos/bărbia ar fi la distanță prea mare, doar că aici apar și butoanele de control, la îndemână aș zice și nu pitite în spate cum am mai văzut la unele modele.
Sunt butoane fizice apropo. Legat de flexibilitate, monitorul este ajustabil pe înălțime și se poate înclina, astfel că singurul lucru care îi lipsește este rotirea. Ușor de manevrat, o instalare ușoară și îmi plac muchiile înguste, cu riscul de a mă repeta.
Display
Așa cum spuneam și mai sus, acesta este un monitor de 27 de inch, o diagonală generoasă pe care vei savura nu doar jocuri, ci și clipuri, seriale pe Netflix. Pentru cei care adoră explicațiile tehnice, Philips a adus aici un panou cu tehnologie LCD VA. Are și sistem W-LED (tip de iluminare de fundal). Diagonala este de 68.6 cm și aici profităm de un strat antireflex, 3H, cu opacitate de 25%.
Imaginile se afișează în format 16:9, iar rezoluția livrată este de 1920 x 1080 pixeli, la 144 Hz. Timpul de răspuns nominal este de 1 ms, iar ca luminozitate, acest panou atinge 350 cd/m2. Avem și contrast 3000:1 cu funcționalitate Mega Infinity DCR, iar unghiul de vizionare este de 178 grade. Detaliile tehnice nu se opresc aici, pentru că monitorul are și mod LowBlue, tehnologie AMD FreeSync Premium plus mod SmartImage pentru gaming.
Revin la butoanele fizice amintite mai sus pentru a vă dezvălui ce face fiecare în parte. Primul de la stânga la dreapta este cel pentru modul imaginii. Ai opțiunile SmartImage Game:
- FPS
- Racing
- RTS
- Gamer 1
- Gamer 2
- LowBlue Mode
- EasyRead
- Off
Urmează butonul input pe care îl folosești pentru a schimba sursa de la HDMI la DisplayPort după preferințe. Butonul 3 este cel de volum. Iar butonul 4 este cel de meniu cu setări avansate, moduri de culoare și tot ce îți poți dori. Ultimul buton este cel power, cu un LED de notificare pentru momentul când este activ.
Sunet și conectivitate
Majoritatea monitoarelor de gaming oferă difuzoare integrate, iar Philips 272E1 nu face excepție. Optează pentru un setup de 2 difuzoare, fiecare cu putere de 3W. Acestea sunt bune pentru ocaziile în care nu ai la îndemână o pereche de căști și nici nu vrei să mai investești în boxe separate. Volumul este suficient de puternic, undeva pe la 80 dBa. Boxele sunt ce trebuie, dar nu e cazul de așteptări mari de la acest capitol. Sunt binevenite, dar căștile rămân baza pentru a fi alert în jocurile de acțiune.
Pe partea de conectivitate, Philips a adus aici strictul necesar. Iar prin asta mă refer la 1x DisplayPort, 1x HDMI (digital, HDCP) și ieșirea audio. Există desigur și portul pentru cablul de alimentare, dar atât. Ai fix ceea ce îți trebuie, iar restul porturilor (USB-C, USB-A) oricum le găsești pe unitatea desktop.
Impresii
Cum mi s-a părut acest monitor Philips 272E1GAEZ/00 după mai bine de o săptămână de utilizare? Clar ce trebuie. La suma de comercializare nu ai prea multe de reproșat. Te bucuri de o diagonală mare, ai super rată de refresh și timp de răspuns mic. Iar cuplat cu o placă AMD profiți și de pe urma AMD FreeSync. Rezoluția este suficientă pentru a scoate tot ce-i mai bun și de pe o placă video de generație trecută.
M-am jucat având monitorul conectat atât la PC, cât și la consola PlayStation 4, iar desigur de la PC scoți tot ce-i mai bun. Prin asta mă refer la rata de refresh superioară. Culorile sunt excelent redate,nu vei suferi de oboseală a ochilor datorită acelui mod de protecție. Ai și unghiuri largi de vizionare plus o mulțime de setări prin care să umbli pentru a-ți personaliza experiența după bunul plac.
Mi-a plăcut finisajul anti-glare, design-ul cu muchii înguste. Nu știu dacă îi pot găsi nod în papură acestui monitor ținând cont de suma la care se vinde, poate doar dacă sunt foarte critic. Poate că unora le va lipsi rotirea monitorului dar o mică parte din utilizatori au nevoie de așa ceva.
Philips 272E1GAEZ/00 este nu doar un monitor de gaming, este unul all-arounder. Îl folosești ziua pentru muncă, iar seara te delectezi cu jocul favorit.
Preț și disponibilitate
Monitorul se găsește la diverși retaileri de pe plan local și costă aproximativ 1000 de lei, fiind o sumă accesibilă. Este un monitor pentru gamer-ul cu buget limitat pe care ți-l recomand, mai ales acum în prag de Black Friday!