Oamenii de ştiinţă din Olanda au dat lovitura, descoperind o alternativă la materialele radioactive clasice, Thoriul. Reactoarele bazate pe acest material ar putea fi mai curate şi mai puţin periculoase.
Primele teste de fisiune ale Thoriului din ultimii 45 de ani au început recent. Un institut de cercetări în domeniul nuclear din Olanda e responsabil cu acest proiect. Sunt testate reactoare nucleare pe bază de sare topită şi Thoriu. Pe lângă ideea unei energi mai „verzi”, există şi avantajul costurilor mai reduse. Dacă proiectul are succes atunci vom vedea o trecere la scară largă la reactoare de acest tip.
Acestea sunt mai puţin predispuse la accidente precum cel de la Chernobyl sau Fukushima şi sunt mult mai puţin periculoase decât cele pe bază de uraniu. Probabil vă întrebaţi de ce nu a fost folosit Thoriul mai demult dacă tot e atât de sigur… În mod interesant are de-a face cu cursa înarmărilor. Acest element e mai greu de transformat în arma, deci a fost trecut în plan secund de marile naţiuni ale lumii, care au preferat plutoniul.
Este şi mai puţin radioactiv, de aici şi nevoia de reactoare speciale pe bază de sare topită, care se transformă în lichidul necesar pentru procesele chimice aferente. Se caută şi o metodă de a elimina deşeurile rezultate din procesul de convertire a elementului, cu avantajul că sunt mult mai puţin toxice decât cele produse de un reactor nuclear clasic.