Probleme la acceleratorul LHC

0
1066

Aflam cu cateva zile in urma ca un transformator de 30 de tone folosit pentru a alimenta sistemul de racire al LHC-ului a avut probleme la doar o zi dupa ce acceleratorul a fost pus in functiune. Transformatorul oferea destul curent statiilor de racire, pentru a scadea temperatura magnetilor superconductori uriasi folositi de catre cercetatori.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Oameniii de stiinta au reusit sa realizeze cateva experimente inainte ca transformatorul sa se defectze, acesta fiind in cele din urma inlocuit. Scopul sau era de a alimenta statiile de racire, care aduceau heliul lichid la temperatura de -459.67 grade Fahrenheit, foarte aproape de zero absolut.

Daca procesul de racire era incomplet, din cauza transformatorului, atunci magnetii si-ar fi pierdut superconductibilitatea si posibilitatea de a conduce particule prin LHC. Cateva sute de transformatoare enorme sunt utilizate pentru a converti totalul de energie de 45 MW, scazandu-l la voltajele potrivite pentru echipamentul LHC. Defectiunea din urma cu 2 saptamani poate fi comparata cu cea a unui lift intr-o cladire de 100 de etaje: minora, dar totusi esentiala.

Sursa