Aflam cu cateva zile in urma ca un transformator de 30 de tone folosit pentru a alimenta sistemul de racire al LHC-ului a avut probleme la doar o zi dupa ce acceleratorul a fost pus in functiune. Transformatorul oferea destul curent statiilor de racire, pentru a scadea temperatura magnetilor superconductori uriasi folositi de catre cercetatori.

Publicitate

Oameniii de stiinta au reusit sa realizeze cateva experimente inainte ca transformatorul sa se defectze, acesta fiind in cele din urma inlocuit. Scopul sau era de a alimenta statiile de racire, care aduceau heliul lichid la temperatura de -459.67 grade Fahrenheit, foarte aproape de zero absolut.

Daca procesul de racire era incomplet, din cauza transformatorului, atunci magnetii si-ar fi pierdut superconductibilitatea si posibilitatea de a conduce particule prin LHC. Cateva sute de transformatoare enorme sunt utilizate pentru a converti totalul de energie de 45 MW, scazandu-l la voltajele potrivite pentru echipamentul LHC. Defectiunea din urma cu 2 saptamani poate fi comparata cu cea a unui lift intr-o cladire de 100 de etaje: minora, dar totusi esentiala.

Sursa