Weekend-ul a adus pe masa mea de teste și un flagship mult-așteptat de către public, dar și de mine, acela fiind după cum spune și titlul postării de față – Huawei P40 Pro. Am acest smartphone la purtător de câteva zile și am avut ocazia să îl folosesc ca telefon principal de zi cu zi, sau cum se spune în engleză, ca „daily driver”.
Aflați ce mi-a plăcut în mod special la acest terminal și ce nu, dar și alte descoperiri pe care le-am făcut. Telefonul Costă 3.999 lei în această perioadă pe plan local și în continuare aflați totul despre telefon!
Unboxing Huawei P40 Pro
Încep cu unboxing-ul și în stilul caracteristic Huawei se merge pe o cutie de culoare albă. La interiorul găsim în prim plan telefonul urmat de accesorii și manuale. În cutie apare ghidul de utilizare, o husă transparentă din TPU care îți permite să admiri în continuare design-ul.
Tot aici se află și cablul USB-C și adaptorul de 40W pentru alimentarea super rapidă. De asemenea, în pachet veți primi și o pereche de căști standard cu port USB-C identice cu ce vedem pe mai toate telefoanele Huawei din ultimii ani.
Nu ar fi stricat niște căști premium aici, dar în această perioadă există o promoție specială de care puteți profita. Astfel, până pe 26 aprilie achiziția lui Huawei P40 Pro din magazinele partenere vă aduce căștile wireless Freebuds 3 cadou. În unele cazuri primiți și 50 GB spațiu de stocare cloud în funcție de oferta retailerului.
Design
Acum că am lămurit cum stă treaba cu unboxing-ul, e momentul pentru design. Din prima se remarcă câteva schimbări majore față de Huawei P30 Pro la acest capitol. Spunem adio decupajului picătură din ecran și regăsim aici un decupaj pilulă (ce-i drept cam mare). Acesta găzduiește și ceva extra pe lângă camera selfie după cum veți afla mai târziu.
Ecranul este ușor curbat pe lateral dar și sus-jos, iar referitor la muchiile panoului frontal acestea sunt foarte înguste. Se contribuie astfel la o imersiune în vizionarea de conținut video. Huawei P40 Pro vine cu o carcasă unibody și include la mijloc o ramă metalică ce strălucește în bătaia soarelui.
Avem sticlă în față, iar în spate tot sticlă dar cu textură mată pentru un feeling premium care mie personal îmi place tare mult comparativ cu o suprafață glossy lucioasă. Camera din spate are o protuberanță notabilă care va face ca telefonul să se clatine pe masă la utilizare, dar cu o husă nu ar trebui să mai existe probleme.
Aflați că telefonul are greutate de 209 grame și grosime de 9 mm, dar cumva se simte mai ușor. Sosește pe nuanțele Silver Frost (argintiu), Blush Gold (auriu), Deep Sea Blue (albastru), Ice White (alb) și pe negru.
Ecran
După cum spuneam și mai sus, ecranul este ușor curbat lateral. De asemenea și părțile de sus/jos adoptă o formă curbată. Acesta este un panou OLED cu diagonală de 6.58 inch și rezoluție Full HD+ de 2640 x 1200 pixeli. Se ajunge la un raport corp ecran generos de 91.6%, iar suportul HDR10 este la posturi.
Bifăm de asemenea și rata de refresh de 90Hz care face ca totul să meargă „smooth” pe ecran, de la simpla navigare prin meniu și până la citirea de articole în browser, respectiv sesiuni de gaming. Diferența se poate simți doar în realitate și este un upgrade notabil pe care l-am apreciat. Referitor la rezoluție, consider că FHD+ este nivelul ideal pe un smartphone de asemenea dimensiuni. Diferențele vizuale dintre FHD+ și QHD+ nu sunt pe atât de mari pe cât v-ați aștepta. În plus, aveți și avantajul unui consum de energie mai redus.
Display-ul are după cum spuneam un decupaj pilulă destul de generos în colțul din stânga sus. Cu timpul vă veți obișnui cu prezența sa în acel loc. Dacă nu, în setări aveți opțiunea de a afișa o bandă neagră în acea zonă, decupajul fiind astfel ascuns. Luminozitatea oferită este suficientă și pentru utilizarea la exterior. Pe timp de noapte puteți activa tema întunecată la nivelul întregului sistem. Există de asemenea și un mod Eye Comfort pentru protejarea ochilor, dar și mod Always-on Display.
Hardware
Huawei P40 Pro este un flagship în toată regula și nu face sacrificii precum se întâmplă la alte modele rivale. Mă refer aici în mod special la oferirea suportului 5G pe varianta de bază, o dotare care îl face future-proof și pentru care nu mai trebuie să plătiți extra dacă vă doriți în mod special așa ceva. La interiorul telefonului ticăie puternicul procesor octa-core HiSilicon Kirin 990 5G, un cipset dezvoltat pe seama procesului de 7nm+.
Specificații Huawei P40 Pro:
- Display: OLED 6.58 inch, FHD+, 90Hz, HDR
- Procesor: Kirin 990 5G (7nm+
- Configurații: 8 GB RAM + 128/256/512 GB stocare, slot NM card
- Cameră selfie: 32 mpx + 3D ToF (bokeh)
- Cameră spate: 50 mpx + 12 mpx (telephoto) + 40 mpx (ultra-wide) + 3D ToF
- Conectivitate: 5G, Wi-Fi 6+ dual-band, A-GPS, NFC, Bluetooth 5.1
- Baterie: 4200 mAh, încărcare pe fir la 40W, wireless la 27W, wireless inversă
- Altele: scanner de amprente în display, certificare IP68, emițător infraroșu
Acesta include 2x nuclee Cortex-A76 de 2.86 GHz + 2x nuclee Cortex-A76 de 2.36 GHz și 4x nuclee Cortex-A55 de 1.95 GHz. Are un procesor grafic Mali-G76 MP16 și varianta de față aduce 8 GB RAM + 256 GB stocare flash UFS 3.0. Dacă sunteți interesați de extinderea spațiului de stocare, aflați că telefonul are slot NM de până la 256 GB.
Huawei P40 Pro dispune de conectivitate 5G, Wi-Fi 6+ dual band (2.4 GHz și 5 GHz), dar și de A-GPS. Mai avem NFC, Bluetooth 5.1 și de un port USB Type-C prin care se realizează încărcarea și sincronizarea de date. Scanner-ul de amprente este integrat în ecran și va trebui să țineți 1-2 secunde degetul apăsat pentru deblocare.
Autentificarea se face foarte rapid, iar în cazul în care doriți o altă metodă de securizare aflați că există un senzor IR ToF pentru deblocare facială. Și această tehnică se remarcă prin timpul rapid de autentificare, dar personal am apreciat mai mult utilizarea scanner-ului de amprente. Zona în care este amplasat am găsit-o ideală pentru că este de regulă locul în care ajunge degetul mare.
Deși benchmark-urile nu atestă performanța reală a unui telefon, am făcut și câteva astfel de teste. Le vedeți mai sus și aflați că am atins 463138 puncte în AnTuTu. Scorurile din GeekBench 4 au fost de 3860 puncte la testul single-core, respectiv 12263 puncte la testul multi-core. Nu am uitat de partea grafică și am utilizat GFXBench pentru a vedea ce poate telefonul. S-au obținut 5651 puncte la testul Sling Shot Extreme – OpenGL ES 3.1, respectiv 5429 puncte la testul Sling Shot Extreme – Vulkan.
Cameră
Partea cea mai interesantă și anume camera este și partea pe care din cauza situației actuale nu am putut să o testez la maxim. Limitarea ieșirii afară mai ales pe timp de noapte nu mi-a permis să văd ce poate face Huawei P40 Pro în materie de fotografiere nocturnă. Din câte am văzut totuși în recenzia colegului Alex de pe site-ul soră Mobilissimo, telefonul se descurcă excelent la acest capitol.
Am testat totuși camera pe timp de zi într-o scurtă ieșire afară și am pus la încercare zoom-ul, senzorul ultra-wide, dar și capabilitățile de bokeh. Ca reminder aflați că P40 Pro vine cu setup foto quad-camera cu următoarea componență:
- 50 mpx wide, f/1.9, f/1.28″, OIS
- 12 mpx periscop, f/3.4, OIS, zoom optic 5x
- 40 mpx ultra-wide
- 3D ToF (bokeh)
Se oferă aici bliț LED, HDR, dar și optică Leica iar filmarea se face în maxim 4K la 30 sau 60fps. Aveți și filmare FHD slow-motion la 960fps pentru cadre inedite. Pentru selfie există un senzor de 32 mpx cu HDR, filmare 4K și senzor secundar TOF pentru bokeh. În galeria foto de mai jos găsiți diferite tipuri de fotografii, realizate cu diferite camere din acest setup, inclusiv mostre de zoom.
Am încercat fotografierea unui avion și lucrurile se văd chiar foarte bine până la 10x. Zoom-ul digital maxim este de 50x și cu un trepied ar trebui să obțineți imagini reușite. Puteți citi și textul de la mare distanță, iar personal cred că un telefon cu o cameră precum cea a lui Huawei P40 Pro m-ar ajuta de minune la evenimentele tech la care particip, unde zoom-ul este vital pentru a obține imagini cu dispozitivele prezentate pe scenă și oficialii companiilor ce găzduiesc asemenea show-uri.
Veți găsi în galerie și fotografii ultra-wide, cu zoom, dar și câteva selfie-uri. Din puținele momente cât am avut ocazia să scot camera lui Huawei P40 Pro afară am remarcat faptul că fotografiile sunt foarte detaliate, au contrast bun și culorii vii în special la imaginile din natură unde predomină verdele.
Mostre foto
La interior mi s-au părut un pic cam întunecate, dar per total camera pe care o aveți în buzunar alături de P40 Pro ar trebui să vă mulțumească pe deplin, chiar să vă depășească așteptările la unele capitole. Selfie-urile sunt detaliate și clare, singura obiecție pe care o am fiind aplicarea automată de contrast pentru a evidenția fundalul. Nu am reușit să găsesc o opțiune prin care să dezactivez această funcționalitate, dar cum nu sunt atât de mare fan selfie-uri, nu mă deranjează prea mult.
Audio și multimedia
La nivel de acustică deși se prezintă cu un singur difuzor la bord, Huawei P40 Pro reușește să contribuie la o audiție plăcută indiferent de conținutul redat. Acest difuzor singular este prezent în zona inferioară și nu ar trebui să aveți probleme nici atunci când vă jucați pentru că nu este atât de ușor de acoperit cu degetul. Volumul este tare și clar, poate prea tare în unele cazuri, iar bass-ul este la rândul său prezent aici pentru a completa experiența audio.
Vibrațiile produse de către difuzor sunt minime și ar trebui să vedeți consistență fie că este vorba de voci, muzică, sau jocuri. Vizionarea de materiale video este una dintre principalele activități pe care le avem pe un smartphone, iar Huawei P40 Pro nu dezamăgește la acest capitol. Ecranul AMOLED afișează culori vii și rata de refresh superioară este un plus serios.
Suportul HDR este la posturi, iar legat de decupajul din ecran, acesta poate deveni uneori supărător vizual, dar aveți opțiunea de a-l ascunde printr-o bară neagră sau în funcție de aplicație să nu extindeți aspectul imaginii afișate. Căștile din cutie își fac treaba pentru streaming audio, dar și în apeluri, fiind echipate cu microfon.
Software și aplicații
La ora actuală oricine aude despre un nou telefon Huawei se gândește din start la lipsa certificării Google și a magazinului de aplicații Play Store. În realitate situația nu este chiar atât de rea pentru că există alternative sau arhive de apk-uri pentru aplicațiile favorite astfel încât să nu vă lipsească de pe telefon. Eu unul folosesc zilnic destul de mult următoarele aplicații din suita Google precum Gmail, Drive și YouTube. Nu avem YouTube pe acest terminal dar există alternativa YouTube Vanced pe care o găsiți sub formă de apk oriunde pe web și pe care am instalat-o și eu în 2 minute pe acest Huawei P40 Pro.
Pentru Gmail și Drive există întotdeauna opțiunea de a le accesa din browser-ul Web fără prea mare bătaie de cap. Nu trebuie să vă faceți griji nici legat de aplicațiile bancare pentru că Huawei lucrează la îmbogățirea colecției cu cât mai multe titluri, inclusiv din România. În momentul de față sunt disponibile aplicații precum Banca Transilvania, BT Pay, BCR, BCR Plus în Cont, BCR 24, dar și Pago. Sunt în negocieri/pregătire și aplicațiile bancare ING, BRD, cât și Raiffeisen.
Pentru navigarea GPS nu se poate utiliza Google Maps sau Waze (nici măcar din browser), dar găsiți câteva alternative în AppGallery. Aștept totuși ca Huawei să lanseze aplicația proprie de navigare despre care se tot vorbește. Pentru a-mi transfera aplicațiile de pe telefonul propriu am folosit aplicația Phone Clone care în mai puțin de 10 minute a copiat titlurile pe Huawei P40 Pro.
Se pot transfera și datele de mesagerie, contacte, fotografii și orice alte lucruri stocate pe dispozitivul vechi. Revenind la procesul de transfer al aplicațiilor, au existat și titluri care nu au putut fi copiate sau care au dat eroare.
Iată ce aplicații din colecția mea au fost transferate cu succes și funcționează:
- Netflix (inclusiv descărcare HD, dar nu complet Full Screen)
- Facebook, Messenger, Whatsapp, Twitter, Instagram
- 500px, YouTube Vanced, TV Time
- eMAG, OLX, Publi24
- Fleksy, Canon Print, SmartPad (control bec smart)
- Glow Hockey, Lara Croft Go, Chilly Snow
- Spotify, Deezer, Shazam
După cum vedeți nu prea mă joc pe telefon, dar în AppGallery găsiți multe jocuri. Am transferat cu succes și aplicația de printare Canon Print, tastatura virtuală Fleksy pe care o folosesc de câțiva ani. De asemenea și aplicația SmartPad prin care controlez un bec smart a rulat fără probleme.
Spotify, Deezer și Shazam funcționează de asemenea, dar și aplicația 500px unde descopăr fotografii noi din partea artiștilor preferați. Cât despre titlurile care nu s-au putut rula/transfera cu succes aici, se numără în primul rând cele din suita Google și aplicațiile bancare:
- Chrome, Gmail, Drive, Maps
- Raiffeisen Smart Mobile, Smart Token, RaiPay
Pentru Chrome, Gmail și Drive am alternative, dar pentru aplicațiile bancare mai am de așteptat până când vor fi incluse în AppGallery. Viitorul este promițător și curând vom avea și o aplicație de navigare nativă. În concluzie, această lipsă a serviciilor Google nu mă afectează atât de tare, dar după cum spuneam, pentru alți utilizatori poate fi o problemă care cântărește mult la achiziție.
Baterie
După cum vă informam și în lista de specificații de mai sus, Huawei P40 Pro sosește echipat cu o baterie de 4200 mAh. Aceasta este integrată într-o carcasă cu grosime de 9mm și greutate de 209 grame. Avem suport pentru alimentare rapidă la 40W cu adaptorul din cutie, ceva important de menționat pentru că alți producători oferă accesoriul separat contra-cost, în cutie sosind un adaptor mai încet.
Mai mult de atât, P40 Pro are și suport pentru alimentare wireless rapidă la 27W, dar și încărcare wireless inversă pentru a alimenta alte telefoane. Am fost plăcut impresionat de cât de rapid se încarcă acest telefon prin fir, o alimentare de la 5% la 99% fiind realizată în fix 60 minute. Până la 100% au mai fost necesare 2-3 minute.
Autonomia este generoasă și de regulă încărcam telefonul dimineața, iar a doua zi mai aveam 20-30% baterie. Nu sunt un heavy user, dar în aceste zile pe Huawei P40 Pro l-am folosit mai mult decât pe telefonul meu. Fotografii, streaming audio, video, navigat pe web și tot soiul de aplicații de socializare s-au numărat printre activitățile desfășurate. Chiar dacă stați toată ziua cu telefonul în brațe, încărcarea la 40W vine în ajutor și vă puteți continua activitatea.
Impresii
Am ajuns iată și la impresiile formate după aceste câteva zile de utilizare, cam puține ce-i drept dar destul cât să îmi fac o idee în mare despre telefon. Mi-ar fi plăcut să pot testa mai în detaliu camera foto (mai ales pe timp de noapte) dar cum situația actuală ne obligă să rămânem în casă, acest lucru nu a fost posibil. Printre punctele forte pe care le pot bifa după această experiență se află design-ul premium (dar cam alunecos), dotările high-end și camera echipată pentru a face cu față brio în orice condiție întâlnită. Zoom generos check, fotografii ultra-wide check, selfie-uri detaliate iarăși check!
Tot aici includ încărcarea rapidă care m-a cucerit, dar și ecranul cu rată de refresh de 90Hz. Conținutul plutește pe ecran și se oferă o experiență mult mai smooth indiferent de task-ul realizat pe telefon. Suportul 5G oferit pe varianta de bază îl face un telefon future-proof.
Ce mi-a plăcut?
- Nivelul de performanță livrat
- Construcția premium
- Încărcarea super-rapidă
- Ecranul 90Hz
- Conectivitatea excelentă (5G, WiFi6+)
Ce nu mi-a plăcut?
- Decupajul selfie prea mare
- Design-ul alunecos
- Lipsa certificare Google
- Lipsă difuzoare stereo
Am și câteva obiecții, printre acestea numărându-se mărimea decupajului selfie din ecran care poate distrage atenția. Se poate ascunde din software, dar aș fi preferat să văd o „bulinuță” decupată în ecran. Asta chiar și cu sacrificiul unei calități foto mai slabe decât cea livrată aici.
Trebuie să mărturisesc și faptul că deși design-ul general al telefonului este tare arătos, acesta este foarte alunecos. De asemenea și amprentele se adună rapid. Inevitabil și lipsa certificării Google apare pe această listă a punctelor negative, nu pentru că aș avea prea multe aplicații din ecosistemul Google fără de care nu pot trăi, doar că există titluri 3rd Party ce nu funcționează fără GMS. Se lucrează totuși la popularea magazinului și portarea acestor aplicații în AppGallery.
Preț și disponibilitate
Huawei P40 Pro este disponibil în momentul de față la majoritatea retailerilor și operatorilor de pe plan local. Mulți dintre aceștia oferind un discount de 600 lei la achiziție. Am listat mai jos lista de prețuri de la principalii comercianți. Aflați că este vorba despre varianta cu 8 GB RAM + 256 GB stocare. De asemenea, până până pe 26 aprilie achiziția de la magazinele partenere vă aduce căștile wireless Freebuds 3 cadou!
- Altex: 3.999 lei
- CEL: 4.698 lei
- eMAG: 3.999 lei
- evoMAG: 4.599 lei
- QuickMobile: 4.171 lei (folosind codul „QUICK202”)
- Orange: 4.048 lei