Predicţia crimelor prin software e pusă la treabă în Chicago; Ne apropiem de Minority Report!

0
635

Parcă nu ne vine să credem că au trecut deja 15 ani de la filmul “Minority Report” din 2002. Ideea de predicţie a crimei folosind un sistem sau software specializat nu mai rămâne doar un concept SF, pentru că autorităţile din Chicago au început să pună în aplicare un sistem de gen.

Publicitate ⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Chiar dacă în Minority Report erau folosite fiinţe cu puteri paranormale şi predicţia crimei înainte să aibă loc, noi ne mulţumim deocamdată cu un software care estimează unde ar putea să aibă loc următoarele infracţiuni. Poliţia din Chicago a început să folosească un sistem de predicţie, care a dus deja la scăderea criminalităţii. Astfel, numărul de împuşcături din Districtul 7 al oraşului a scăzut cu 39% faţă de anul trecut.

Numărul de crime a scăzut cu 33%. Softul folosit de autorităţi analizează infracţiunile şi semnalările din sistem şi decide unde este cel mai bine să amplaseze ofiţerii pe teren. Asta în funcţie de profilul socieconomic al fiecărei zone, de vreme, de firmele cu sedii în oraş şi mulţi alţi factori. Practic totul e la nivel de estimare şi e o administrare ceva mai centralizată a zonelor rău famate.

E oarecum la mintea cocoşului că dacă pui mai multe patrule într-un loc unde au tot avut loc crime o să scadă criminalitatea acolo. Tehnologia este între timp testată în San Francisco, Denver, Philadelphia şi Washington. Chicago are mari probleme cu împuşcăturile, 101 persoane fiind împuşcate doar în weekendul prelungit de Ziua Independenţei.