Philips Momentum 278M1 Review: Monitorul de gaming care îți aduce iluminare AmbiGlow și rezoluție 4K

0
1300
Philips Momentum 278M1

Pe piața monitoarelor de gaming opțiunile sunt foarte variate. Fie mergi pe o diagonală generoasă, fie pe un model cu rată de refresh superioară, sau poate vrei un panou diferit, unul curbat. Dacă iluminarea RGB este ceea ce te interesează în mod special, atunci Philips Momentum 278M1 este monitorul pentru tine.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Noi l-am primit recent în teste și din rândurile următoare vei afla ce livrează și prin ce se remarcă. Înainte de a începe prezentarea, pentru că vorbeam despre iluminare, află că acest monitor dispune de celebra tehnologie Ambiglow. Am văzut-o în special pe televizoare drept Ambilight, iar acum apare iată și pe monitoare. Philips Momentum 278M1 este un monitor premiat Red Dot Design Award și promite o experiență superioară la capitolul gaming.

Design Philips Momentum 278M1

Înainte de a descoperi cum se prezintă la capitolul design acest monitor am trecut desigur prin procesul de unboxing. Cutia în care sosește este una pe măsură și avem parte de protecție serioasă, cu două plăci groase de polistiren. Ca și componență, cutia aduce monitorul, șuruburi, cablul de alimentare, cablul HDMI și cel Display Port, cât și standul modular.

Pentru că nu am precizat inițial, aflați că acest monitor adoptă o diagonală de 27 inch, adică undeva la 68,6 cm. Are un design minimalist care implică muchii subțiri pe 3 laturi, excepția fiind bărbia de sub ecran. Se folosește plastic mat aici care va ține amprentele la distanță, iar standul este unul solid și metalic. În spatele monitorului apare un organizator de calburi și tot în spate există elementele care compun tehnologia Ambiglow.

Sunt incluse aici 6 porțiuni RGB în stânga și dreapta și 10 porțiuni RGB sus și jos. Un detaliu important de precizat este acela că suportul permite reglarea pe înălțime. Îl putem înclina sus jos, cât și stânga-dreapta. Ca elemente de control avem în spate în dreapta un joystick prin care se pot modifica setările. Aduce un thumbstick de controller la prima vedere și este ușor de utilizat, dar în prima fază poate fi ușor imprecis.

Toate porturile sunt ascunse inteligent în spate, în partea de jos și în față avem și un LED de stare. Monitorul vine la pachet cu un alimentator generos, ca de laptop.

Aș vrea să mă întorc puțin la Ambiglow pentru a detalia cele 3 moduri de funcționare:

 • Auto – iluminarea din spate trece prin mai multe stadii de culoare, cu efect RGB, ca pe mouse sau tastatură
 • Single Color – afișează o lumină albă, simplă, minimalistă
 • Follow Video – iluminarea va urmări conținutul de pe ecran și se va sincroniza cu acesta
 • Off – fără iluminare

De asemenea, vei putea ajusta și alte elemente precum direcția de iluminare (sus-jos, dreapta-stânga) sau nivelul de luminozitate.

Display și imagine

Cu toate că sistemul Ambiglow este ceva care atrage atenția, în prim plan se află display-ul de 27 inch. Philips a integrat în cazul de față un panou LCD cu tehnologie IPS și backlight, în sistem Wide LED (W-LED). Avem Anti-Glare aici, astfel că nu vei avea probleme cu reflexiile în timpul utilizării pe timp de zi, iar rezoluția este una superioară, 4K, de 3840 x 2160 pixeli.

Philips Momentum 278M1

Din păcare monitorul nu stă foarte bine la capitolul rată de refresh, având doar 60Hz. Nici timpul de răspuns de 4ms nu impresionează, fiind clar pe ce s-a pus accentul aici. Imaginile sunt afișate în aspect 16:9, iar potrivit producătorului se ajunge aici la o luminozitate minimă de 350cd/m2. În cadrul testului pe care l-am realizat cu un colorimetru am înregistrat o valoare maximă de 407 cd/m2.

Philips Momentum 278M1

Așa cum era de așteptat, monitorul Philips Momentum 278M1 oferă unghiuri largi de vizualizare, de până la 178 grade. Bifăm și tehnologia Flicker-Free, cât și funcția HDR. Pentru cei curioși, nivelul Delta E (pentru sRGB) este <2, iar monitorul mai oferă și LowBlue Mode, respectiv tehnologie AMD FreeSync. Gamerii se vor bucura și de un Input Lag scăzut.

Revenind la colorimetru, am comparat și culorile livrate folosind aparatul SpyderX Pro de la DataColor. Procesul a început prin resetarea opțiunilor de imagine, scăderea luminozității la nivelul recomandat de 120cd/m2 și temperatura setată la 6500K.

Am obținut următoarele valori pentru gamutul de culoare:

 • sRGB – 91%
 • NTSC – 64%
 • AdobeRGB – 69%
 • P3 – 68%

Aș preciza că un astfel de colorimetru este recomandat pentru creatorii de conținut, aparat care ajută la calibrarea culorilor pentru o afișare cât mai realistă. Există ce-i drept o serie de opțiuni SmartImage pentru moduri de imagine FPS, Racing, DTS, Gamer 1, Gamer 2, LowBlue Mode și SmartUniformity. Dintre toate cele înșirate aici, cea din urmă se apropie cel mai mult de calibrarea pe care am realizat-o folosind colorimetrul. Astfel, Philips oferă iată un mod care va mulțumi și creatorii de conținut.

Am remarcat faptul că celelalte moduri au obieciul de a exagera ușor culorile, oferind pe de altă parte acea strălucire necesară în gaming. Există și un mod automat prin care monitorul va recunoaște diferitele scenarii de utilizare. De asemenea, importante sunt și opțiunile Smart HDR care livrează culori mai aprinse în jocuri.

Puteți vedea chiar voi diferențele dintre profilul standard livrat de către Philips și cel obținut după calibrarea de culori. Nuanțele mai vii ies la iveală după calibrare și asta se remarcă în special asupra fețelor oamenilor din fotografii. Și nuanțele sunt mai bine delimitate, după cum se poate vedea în cazul firelor de păr.

Sunet

Așa cum se întâmplă pe multe monitoare ale momentului și acesta de la Philips vine echipat cu difuzoare. Avem două speakere plasate în spate, fiecare cu putere de 5W și cu acustică DTS Sound. Pachetul de difuzoare de față reușește să livreze un sunet puternic și înalte care se aud bine.

Claritatea nu se va pierde nici măcar la volum maxim și este prezent și bass-ul. Pe lista de moduri DTS Audio avem opțiuni precum Standard, Game, Classical, Rock, Live și Theater. În vederea confirmării spuselor de mai sus am decis să realizez și un test cu decibelmetru, unde am obținut 93.5 dBA de la o distanță de 30 cm.

Philips Momentum 278M1

Țin să vă spun că în ciuda acestui rezultat, în realitate sunetul se simte mult mai puternic. În cazul meu nu am putut să țin volumul setat în permanență pe 100%. Aceste boxe integrate sunt binevenite pentru acele momente în care căștile devin incomode și vrem să facem o pauză. Acustica este OK iar volumul nu dezamăgește.

Conectivitate

Philips Momentum 278M1

Pe partea de conectivitate lucrurile se prezintă chiar bine, iar legat de amplasare, porturile sunt poziționate în spate. Suportul oferă și locaș pentru un cable management mai bun iar porturile se prezintă astfel:

 • 2x HDMI 2.0
 • 1x DisplayPort+
 • 1x USB-C
 • 4x USB Type-A 3.2
 • 1x jack 3.5 mm

Aș menționa aici și faptul că avem unele porturi USB colorate în galben, care permit încărcarea rapidă pentru alte dispozitive.

Impresii

Am ajuns și la partea de impresii formate pe parcursul perioadei de testare/utilizare. Încă din start am apreciat faptul că punerea în funcțiune a monitorului a fost foarte rapidă, fără nevoia de instrucțiuni de utilizare. Pentru a monta suportul nu am avut nevoie de alte unelte, asta pentru că standul are un șurub cu mâner care permite înșurubarea cu mâna. La nevoie se poate monta și pe perete grație suportului VESA (100×100).

Odată acest pas realizat, am conectat monitorul Philips Momentum 278M1 atât la o consolă PS4 cât și la un laptop. În cazul laptop-ului m-am bucurat de rezoluție 4K, imaginea fiind fluidă chiar și la 60Hz. Am utilizat monitorul zi de zi la task-urile care au implicat redactarea de articole, dar și la gaming.

Pe laptop m-am jucat doar DOTA 2 și pot spune că monitorul este un pic cam mare pentru jocuri de tip MOBA unde trebuie să stai alert și să vezi fiecare colț al hărții. Aici a trebuit să stau ceva mai departe de ecran în timpul jocului.

Cât despre experiența cu monitorul conectat la PS4, am avut aici parte de rezoluție Full HD și de o experiență plăcută de gaming. Am jucat titluri precum God of War și Mortal Kombat 10. În God of War nu am putut modifica aspectul. Mortal Kombat 10 a rulat bine și ambele jocuri de aici suportă HDR, cu toate că multe opțiuni din meniul monitorului nu vor fi disponibile odată ce conectezi o consolă.

Impresii Ambiglow

Nu am putut trece cu vederea iluminarea Ambiglow din spate care livrează o experiență inedită atât în jocuri, cât și la streaming video. Am activat chiar și partea de jos care devine utilă în cazul tastării pe timp de noapte. Se pune accent pe imersivitate iar faptul că avem și Anti-Glare ajută la stoparea reflexiilor din timpul zilei.

Philips Momentum 278M1

Dacă joci multe shootere vei fi încântat să afli că monitorul are și opțiune Crosshair pentru o țintă afișată permanent în centru, chiar și la utilizarea AWP-ului în CS GO. Per total pot spune că experiența de utilizare este ok, în special dacă te joci pe consolă. Nu pot să nu amintesc de faptul că joystick-ul de control se poate dovedi uneori imprecis.

Puncte Pro și contra

Pro

 • Rezoluția 4K și funcția de Upscalling
 • Calitatea imaginii;
 • Design minimalist
 • Porturi vaste
 • Gaming cu Input Lag scăzut
 • Experiență inedită livrată de AmbiGlow

Contra

 • Ecran doar 60Hz
 • Joystick-ul pentru setări nu așa precis
 • Nu suportă rotire pe verticală

Concluzii

Ce pot spune după ce am testat acest monitor este că îl văd ca ideal pentru gamerii de consolă care se vor bucura de o experiență inedită. Nu îl recomand atât de mult pentru deținătorii de sisteme PC asta din cauza refres rate-ului limitat care se va simți. Efectul Ambiglow este piesa de rezistență aici, ceva care transformă nu doar monitorul ci întreg setup-ul într-unul inedit.

Diagonala de 27 inch o consider ideală indiferent de conținutul consumat, iar panoul livrează o luminozitate uniformă și avem și moduri de culori dedicate. Monitorul Philips Momentum 278M1 livrează pe măsura promisiunilor și este ideal pentru cei care lucrează de acasă și vor și un moment de relaxare seara cu ceva gaming pe consolă. Este un monitor cu panou de calitate, sunet bun și design modern, scos în evidență de iluminarea RGB.

Video Review Philips Momentum 278M1

Preț și disponibilitate Philips Momentum 278M1: