Oppo Find X3 primeşte primele teasere: captura video 10 bit şi afişaj 10 bit suportate

0
1000
Oppo Find X3 primeşte primele teasere: captura video 10 bit şi afişaj 10 bit suportate

Continuă dezvăluirile şi teaserele Oppo în cadrul conferinţelor Inno Days 2020. Ieri am văzut ochelari AR și un prim telefon rulabil (detalii aici) , iar azi apar indicii despre un posibil Oppo Find X3. De fapt Oppo a anunţat un Full Path Color Management System, un sistem legat de captură şi afişajul culorilor 10 bit.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Full Path înseamnă că sistemul acoperă totul de la captură de imagini, la stocarea lor şi afişarea lor cu acoperire completă a gamei DCI-P3 şi adâncime a culorilor 10 bit. Oppo adopta algoritmi şi foloseşte hardware care pastreaza fidelitatea unei imagini, în vreme ce realizează şi o reducere a zgomotului multi frame, corecţie a distorsionării şi „super rezoluţie perceptuala extremă”. Apare şi suport pentru senzori Digital Overlap (DOL) HDR, la care Sony lucrează de câţiva ani.

 

Faţă de HDR-ul clasic, DOL capturează multiple expuneri simultan, deci dispare nevoia unei corecţii pentru obiectele în mişcare. După captură, imaginile sunt stocate în format HEIF şi avem şi parte de suport pentru adâncime de culoare 10 bit, faţă de JPEG care e limitat la 8 bit. Avantajul unui fişier 10 bit e că îşi păstrează calitatea şi după editare şi are gradienţi mai plăcuţi şi variaţi de culoare. Oppo a adoptat şi un sistem special de calibrare a ecranelor pentru a aduce acurateţea culorilor la nivel superior: în jur de 0.4 JNCD.

Gama de culori a imaginii e ajustată pentru a se potrivi cu cea a ecranului: DCI-P3 cu un punct de alb D65. Oppo a realizat aceste inovaţii printr-un parteneriat cu Universitatea Zhejiang pentru a testa şi dezvolta soluţii care corectează imaginile şi le afişează corect şi pentru cei daltonişti. Oppo a pregătit şi hardware special pentru camera de pe Oppo Find X3, dar îl va dezvălui de abia la anul.

Trebuie spus că Oppo Find X2 are deja un ecran cu suport 10 bit, deci poate afişa o gamă largă de culori, împiedicând acel banding care apare uneori în imagini pe ecranele mai liitate. Noutatea la Find X3 va fi că primim şi captură 10 bit. iPhone 12 Pro suporta deja captura 10 bit apropo.