ONU doreşte realizarea unei baze de date cu toate dronele din lume, monitorizarea lor

0
972

Dronele sunt probabil cele mai controversate vehicule fără pilot disponibile comercial, iar ONU vrea să reglementeze utilizarea lor. O iniţiativă a organizaţiei implica realizarea unei baze de date globale cu absolut toate dronele vândute.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Filiala de Aviaţie Civilă a celor de la ONU a propus realizarea acestei baze de date, pentru a ţine sub control utilizarea micilor vehicule aeriene. În acest moment registrele cu drone sunt foarte limitate şi există în puţine tari. Chiar dacă ONU adoptă decizia, fiecare ţară va avea dreptul să hotărască dacă participă la programul global sau nu. Va trebui întâi creată o uniformitate la nivel de reguli şi reglementări.

Propunerea ONU a venit în cadrul unui simpozion organizat în Montreal. Baza de date rezultată va puea fi accesată de către oficiali din ţările înscrise şi asta în timp real. Practic vor putea fi afişate toate dronele active pe un ecran, cu posesorul lângă, dacă gadgetul a fost înregistrat cum trebuie. Nu e foarte clar şi cine va avea control şi acces la baza de date.

O veste bună pentru producătorii de drone este că un standard global va face mai uşoară realizarea de vehicule de genul care să respecte regulile din toate ţările. Evident se aşteaptă ca posesorii acestor “jucării zburătoare” să protesteze şi să conteste înregistrarea unor echipamente de hobby la nivel guvernamental. Subiectul rămâne problematic, fie că ne gândim la pericolele pentru avioane sau la încălcările de drepturi de autor prin înregistrarea de meciuri sau concerte să zicem.

Există tari în care sunt şoimi dresaţi să doboare drone şi drone create special pentru a da jos alte drone.