Oamenii de ştiinţă au dresat şobolanii să conducă maşinuţe pentru a face rost de mâncare

0
862

Experimentele pe şobolani au generat unele dintre cele mai importante descoperiri din lume, de la leacuri pentru boli la produse cosmetice şi chiar mişcări ale roboţilor. Acum aflăm că mai nou şobolanii pot fi dresaţi să opereze vehicule.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Concluzia e inedită: învăţarea unei noi abilităţi poate fi relaxantă, inclusiv penru oameni. Cercetătorii de la Universitatea din Richnond au învăţat chiţcanii să conducă mici maşini, pentru a ajunge la mâncare. Ce e interesant e că a fost monitorizat nivelul de stres al şobolanilor şi el a scăzut în timpul procesului de învăţare. Ideea e că atunci când vrei să te relaxezi după o zi de muncă, dai drumul la TV, consolă de jocuri sau Netflix, când ai putea învăţa un nou skill.

Tradiţional învăţarea e asociată cu o corvoadă, stres şi oboseală. De fapt te-ar putea relaxa fără să îţi dai seama. Şobolanii au secretat mult mai puţin cortizol, hormonul stresului, dar şi dehidroepiandrosteron, care contracarează senzaţiile neplăcute provocate de stres. Se pare că micuţii au resimţit aceeaşi satisfacţie pe care o avem noi oamenii care avem senzaţia de “Evrika” şi am reuşit să stăpânim un nou talent.

Şi ca o descoperire secundară: şobolanii sunt mult mai deştepţi decât îi credeam şi ştiu că erau deja unii puşi să dezamorseze şi bombe sau să caute circuite defecte. Tu ce skill nou ai învăţat pentru destresare?