O nouă premieră NASA – Roverul Perseverance a produs oxigen pe Marte!

0
978
Roverul Perseverance
O nouă premieră NASA - Roverul Perseverance a produs oxigen pe Marte!

NASA a marcat o nouă premieră pe Marte. După ce elicopterul Ingenuity a decolat cu succes pentru prima dată de pe suprafața planetei Marte, roverul Perseverance a reușit să convertească dioxidul de carbon din atmosferă în oxigen. Avem detalii în rândurile de mai jos.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

În partea din față dreaptă a rover-ului Perseverance se află Moxie, o cutie aurie de mărimea unei baterii auto. Aceasta utilizează electricitatea și procese chimice pentru a diviza moleculele de CO2 producând oxigen și monoxid de carbon. Demonstrația a avut loc pe 20 aprilie, moment în care Moxie a reușit să producă cinci grame de oxigen. Suficient pentru ca un astronaut să poată respira timp de 10 minute.

Roverul Perseverance

Moxie a fost dezvoltat de către Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT). Dispozitivul este construit din materiale rezistente la căldură pentru a rezista la temperaturi de 800 de grade Celsius, necesare funcționării sale. Stratul subțire auriu aflat la exterior îl împiedică să radieze căldură și să deterioeze roverul Perseverance. Michael Hecht, inginer MIT, spune că Moxie cântărește 17 kilograme. Totuși, un dispozitiv de o tonă ar putea produce aproximativ 25 de tone de oxigen necesare unei rachete pentru a decola de pe suprafața planetei Marte. S-ar evita astfel transportarea unor cantități mari de oxigen de pe Pământ pentru a propulsa racheta pentru călătoria de întoarcere.

Acest proces de transformare a dioxidului de carbon în oxigen este revoluționar. În trecut NASA plănuia să extragă gheața de sub suprafața planetei pentru a produce oxigen printr-un procedeu de electroliză.