O aplicaţie numită Coughvid îţi ascultă tusea şi estimează dacă suferi de Covid-19 sau nu

0
1327

La o săptămână după ce descopeream un proiect al unor cercetători care implică AI-ul şi sisteme de detecţie vocală pentru a stabili dacă suferi de Covid-19 sau nu, apare încă o iniţiativă de gen. Acum avem de-a face cu o aplicaţie numită Coughvid, care îţi ascultă tusea şi estimează starea plămânilor tăi.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Reţineţi că testele PCR sunt de bază şi cele care implică mostre de sânge, salivă şi alte secreţii, deci ceea ce avem aici nu e nici pe departe la fel de sigur. Softul a fost realizat de către 5 cercetători din cadrul laboratoarelor EPFL Embedded Systems Laboratory din Elveţia. Este folosit AI-ul pentru a analiza sunetul tusei umane şi a stabili probabilitatea infecţiei cu Coronavirus. Aplicaţia este web-based şi poate rula pe PC, tabletă, telefon, orice dispozitiv cu browser practic.

După ce îţi înregistrezi mostra audio de tuse, va trebui să completezi câteva date, precum vârsta, sexul şi dacă eşti suferind de vreo boală, sau dacă ai fost diagonosticat cu Covid-19. AI-ul este încă antrenat să facă diferenţa între tusea unui om sănătos şi cea a unui pacient cu Covid-19. Conceptul Profesorului David Atienza şi al celor de la Ecole Polytechnique Federale de Lausanne a fost că foarte multă lume vine la doctor cu o tuse care nu are legătură cu pandemia, aglomerând sistemul de sănătate.

Doctorul are ca primă reacţie să te asculte la plămâni când tuşeşti. Un microfon şi AI pot obţine rezultate similare cu acea ascultare, mai ales dacă e vorba de o tuse de om sănătos. Aplicaţia are o acurateţe de 70%, mai bună decât cea a testelor PCR primise de spanioli din China. Din ce am înţeles aplicaţia e în faza de antrenare AI, deci nu o să îţi dea rezultate încă. Personal mi s-a şi blocat când o foloseam în browserul telefonului. E clar că mai e de lucru, dar apreciez că în aplicaţia web sunt şi instrucţiuni despre cum să tuşeşti corect, fără a îi infecta pe alţii.