Nissan a inventat o interfaţă creier-automobil (Video)

0
667

Ideea de a controla un device, un telefon sau un pointer de mouse cu undele cerebrale este cercetată de decenii, dar mai nou se lucrează la o interfaţă între creierul şoferului şi un automobil. Nissan pare să aibă succes cu un proiect de gen şi mai multe detalii aflaţi mai jos.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Tehnologia poartă numele de “Brain to Vehicle” sau B2V şi vine de la Nissan Intelligent Mobility, un segment care încearcă să vină cu o soluţie nouă pentru transportul viitorului. Cheia este o cască, care e capabilă să monitorizeze undele cerebrale ale purtătorului, dar şi activitatea creierului său. Activitatea ajunge apoi la sistemele autonome Nissan, care interpretează tot drept comenzi, indicii pentru şofat.

O variantă prototip va fi prezentată la CES 2018 săptămâna viitoare. Nissan subliniază faptul că B2V nu poate citi gânduri, adică nu e de ajuns să te gândeşti la o destinaţie şi maşina va porni încolo. Nici gând. E mai degrabă vorba despre monitorizarea stării de spirit şi stării mentale a unei persoane care se află într-un automobil autonom.

Dacă este detectat disconfort la nivel de cortex sistemul poate face ca automobilul să ruleze mai lin, pentru a calma pasagerul. Dacă vă provoacă anxietate virajele prea bruşte, atunci stresul este identificat şi sistemele Nissan devin mai precaute la şofat. Dacă pasagerul devine nerăbdător, atunci AI-ul poate decide să conducă mai agresiv.

Această tehnologie ar putea fi vitală pentru trecerea la nivelul următor al şofatului autonom, pentru că ia în calcul şi cum se simte omul din maşină. Cu ajutorul anticipării senzaţiilor umane se mai scad între 0.2 şi 0.5 secunde din timpul de reacţie neasistat. Evident o cască purtată pe cap nu e ceva comod într-un Uber, deci mai avem de aşteptat până la o variantă comercială.