Naveta SpaceX Crew Dragon a reuşit să andocheze cu succes la Staţia Spaţială Internaţională

0
1182

Nu ştiu dacă aţi fost cu ochii pe ştiri în weekendul proaspăt încheiat, dar Elon Musk şi SpaceX au fost iarăşi cap de afiş. De această dată a fost vorba despre lansarea unei navete SpaceX Crew Dragon, care a andocat cu succes la Staţia Spaţială Internaţională.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

E un moment important pentru că succesul misiunii înseamnă că avem un nou mijloc de transport pentru astronauţi şi poate şi pasageri/turişti. Capsula a andocat pe 3 martie la ISS, la 27 de ore după lansarea în orbită, decolând de la Kennedy Space Center în Florida. Dragon a trebui să se alinieze cu un port special de andocare de pe modulul Harmony al Staţiei.

Cele două corpuri s-au conectat la 402 kilometri înălţime deasupra Oceanului Pacific. Odată realizată conexiunea, echipajul a deschis uşa şi a intrat în Crew Dragon pentru prima oară, plutind la interior. Acolo se aflau marionete în loc de astronauţi pentru a testa modul în care ar supravieţui oamenii călătoriei spaţiale.

Modulul SpaceX va petrece 5 zile ataşat la laboratorul orbital, urmând apoi să se desprindă şi să ajungă în Oceanul Atlantic vineri dimineaţa. Un aspect important de menţionat este că andocarea s-a făcut automat şi nu folosind un braţ controlat de astronauţi, cum se întâmplă la navetele cargo. Misiunea Demo-1 are rolul de a demonstra cum se pot transporta astronauţi NASA de la şi dinspre Staţia Spaţială Internaţională în siguranţă.

Crew Dragon a fost realizat de SpaceX în urma unui contract de 2.6 miliarde de dolari cu NASA.

https://www.youtube.com/watch?v=xNVnwirgWys