NASA descoperă o bacterie ultra-rezistentă care supravieţuieşte în medii ostile

0
1155

Într-o conferinţă de presă specială organizată ieri, NASA a anunţat oficial că a descoperit o formă de viaţă unică pe Pământ, una care ar putea supravieţui celor mai ostile medii extratereste. Bacteria cunoscută drept GFAJ-1 este una specială, putând supravieţui fără fosfor, înlocuit cu arsenic în cazul său.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Până la această oră, toate organismele vii aveau nevoie de fosfor pentru a supravieţui, acesta fiind elementul crucial al ADN-ului şi cheia chimiei organice şi proceselor asociate. Fosforul este unul dintre cele 6 elemente cheie: oxigen, hidrogen, nitrogen, sulf, carbon şi fosfor, pe care toate organismele le au în comun.

Bacteria din imagine a fost descoperită în lacul Mono din California şi poate supravieţui cu uşurinţă în medii pline de arsenic şi fără fosfor. Această formă de viaţă nu are încă echivalent pe Pământ, ceea ce ridică din nou problema formelor de viaţă în spaţiu, pe planete diferite de Pământ. În plus, au apărut speculaţii că ar exista forme de viaţă şi în atmosfera superioară a planetei noastre, în deşerturi şi chiar în mantaua foarte fiebinte a Terrei.