Microsoft se apropie de realizarea unui computer cuantic

1
1194

Ştiu că de câţiva ani chinezii investesc serios în realizarea unui computer cuantic, dar nu sunt singurii. Se pare că şi Microsoft lucrează la ceva similar şi acum s-ar fi apropiat de finalizarea sa. Mai nou firma din Redmond a făcut o postare pe propriul blog, în care explică evoluţia spre acest tip de computer.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Aflăm din acea postare că pe viitor computerele cuantice ar putea rezolva seturi de probleme total nerezolvabile de către fiinţa umană şi asta doar în 100 de secunde. Clienţii enterprise ar fi ţinta cu acest nou tip de maşinării. Microsoft lucrează şi la o soluţie scalabilă, una care să ruleze fără probleme în cloud-ul Azure şi să fie imună la erori.

Problema e că unităţile “qubits” sunt instabile şi pot crea erori şi zgomot preluate din mediul din jur. Microsoft a dezvoltat totuşi altfel de qubits, cei “topologici”. care au acurateţe crescută, costuri mai mici şi pot rezolva probleme din lumea reală, nu doar teoretice. În 2017 Microsoft a lasnat şi un Quantum Development Kit, care le permitea dezvoltatorilor să creeze şi testeze aplicaţii pentru un Quantum COmputer cu ajutorul unui simulator.

Pentru cei care se întreabă, un “qubit”, cunoscut şi ca quantum bit este o unitate informaţională cuantică, analogul cuantic al unui bit binar. Un qubit este un sistem al mecanicii cuantice cu două stări, precum polarizarea unui singur foton. Cele două stări sunt polarizarea verticală şi cea orizontală. Acolo unde bit-ul este o unitate de informaţie, qubit-ul nu lucrează doar cu 1 şi 0, ci şi cu o stare în care poate fi o alăturare de 1 şi 0.

Puterea de calcul a computerelor cuantice ar urma să fie uriaşă.