Maşina zburătoare Terrafugia Transition primeşte un certificat FAA, cu un pas mai aproape de zboruri comerciale

0
945

Visam la maşini zburătoare încă din anii ’70, iar desenele animate Jetsons sunt reprezentative pentru această aspiraţie. De câţiva ani giganţi tech precum Google, Boeing sau Uber tot încearcă să aducă în mainstream acest concept. Acum o firmă numită Terrafugia a obţinut un certificat FAA pentru a opera zboruri cu un vehicul hibrid între avion şi maşină.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Terrafugia Inc a anunţat în această săptămână faptul că a reuşit să atingă un pas important în aducerea vehiculului Transition pe piaţă. Autoritatea FAA i-a emis un certificat special, “FAA Special Light-Sport Aircraft (LFA)”, care îi permite să opereze. Maşina zburătoare este un hibrid între un vehicul aerian cu două locuri şi un automobil şi marele deziderat este să respecte atât reglementările Autorităţii Aeronautice, cât şi cele ale celei rutiere.

Certificatul LSA înseamnă că are voie să îşi ia zborul. Terrafugia va produce şi vinde o versiune a lui Transition care operează doar aerian în prima fază. Pe viitor se va dezvolta şi latura sa de şofat. În 2022 vom avea o maşină care e legal de condus pe drumurile americane şi care la nevoie îşi poate lua zborul. În ciuda unui an 2020 complicat, vehicul a realizat 80 de zile de zboruri de test şi compania a livrat 150 de documente tehnice pentru a trece auditul FAA.

Transition are la bază un motor Rotax 912iS Sport de 100 de cai putere, cu injecţie şi care poate opera 2000 de ore fără mentenanţă. Atinge 160 de km/h şi poate funcţiona pe bază de benzină premium sau combustibil aeronautic 100LL. Pachetul avionic include un Dynon Skiview, paraşută BRS, discuri hidraulice de frâne pe 4 roţi, un “rollcage” din fibră de carbon rigidă şi aripi pliabile.