Mai e de lucru la Tesla Autopilot! Un Tesla Model 3 a acvaplanat şi a provocat un accident în mod Autopilot

0
1351

Am auzit la un moment dat că un Tesla Model 3 a intrat într-o maşină de poliţie cu Autopilot activat, iar acum apare încă un caz de gen. De această dată s-a viralizat o filmare în care un Tesla Model 3 acvaplanează şi pierde controlul, provocând un accident.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Tehnologia mai are de evoluat, iar pilotul automat ar fi trebuit să îşi dea seama că şoseaua e plină cu apă şi vizibilitatea e redusă. În plus, fenomenul de acvaplanare e cunoscut de multă vreme şi am fi crezut că o maşină deşteaptă Tesla îl poate anticipa. Teoretic tracţiunea ar fi trebuit adaptată de către sistem, dar asta nu s-a întâmplat. Combinaţia de şosea plină cu apă şi o maşină care merge cu viteză mare poate fi fatală.

Accidentul de aici e filmat în momentul critic, în care un Tesla Model 3 rămâne pe Autopilot chiar şi pe drumul ud. Era şi la viteza de 120 km/h şi cel care filma încerca să facă un vlog, când maşina a luat-o razna şi s-a lăsat cu ţipete “Oh My God, Oh My god!”. Chiar Tesla a subliniat că Autopilot doar COMPLETEAZĂ şoferul şi nu poate fi considerat că pregătit de operare complet autonomă în orice situaţie.

Atunci când pierzi aderenţa, nu există vreun AI care să te salveze. Ce poate face un software atunci când 4 pneuri pierd aderenţa la viteză mare? O idee bună era limitarea vitezei de către Autopilot sau puţin bun simţ din partea şoferului. Ştim cu toţii recomandarea de “adaptare a vitezei la condiţiile drumului/meteo”. Cred că abia la autonomia de nivel 5 putem spera la aşa ceva automatizat. Mă mir că nu avem şi accidente mai multe cu Autopilot pe ploaie şi zăpadă sincer…