macOS Big Sur vine pe 12 noiembrie; Ce ştim despre noul sistem de operare pentru Mac

0
2459

În cadrul evenimentului One More Thing ţinut de Apple pe 10 noiembrie, firma din Cupertino a dezvăluit şi detalii despre noul său OS desktop macOS Big Sur. Acesta ar urma să debuteze pe 12 noiembrie. Apple a tot oferit variante beta ale sale pentru test, dar acum avem dată de lansare a versiunii stabile.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Practic de mâine veţi putea folosi un nou sistem de operare desktop. Aduce extra transparenţă şi o serie de umbre ce cresc senzaţia de adâncime a imaginii. Totul este mai puţin complex şi mai minimalist, pentru a ţine ochii pe conţinut. Finder are un nou design, iar Photos arata fix ca pe iPadOS. De fapt din iOS şi iPadOS se inspiră acest nou release. În spatele său se află tehnologia Metal, aşa că se descurcă bine şi cu grafică avansată şi are navigare lină.

iWork primeşte un toolbar simplificat, iar butoanele apar doar când ai nevoie de ele, contextual. Apple a profitat de ocazie, cu această implementare minimalistă pentru a unifica zona de notificări şi cea de widgeturi în macOS Big Sur. Pe lângă aspectul vizual avem şi noi sunete şi iconuri preluate din iOS. Control Center are propriul icon în dreapta sus, iar Notifications Center este regândit pentru a fi mai bine potrivit cu widgeturile şi integrat în UI.

Există şi compatibilitate cu procesorul Apple M1, iar aplicaţiile pornesc instant pe sistemele cu acest CPU. OS-ul ar fi de 2 ori mai responsiv mulţumită arhitecturii noi. Avem şi power management mai bun şi viaţă a bateriei mai bună. macOS Big Sur vine pe PC-uri de la iMac 2014 încolo, pe iMac Pro şi Mac Pro-uri din 2013 încolo, Mac Mini (2014 şi ulterior), MacBook Air (de la 2013 în sus), MacBook Pro (2015+) şi MacBook (2015+).

Avem parte şi de un Safari nou, aplicaţie noi Mail şi Messages, iar toate noutăţile se află aici. Big Sur suportă şi aplicaţii iOS şi iPadOS nativ.