LG lansează webOS Open Source Edition, încearcă să aducă webOS pe multiple platforme

1
1355

Televizoarele inteligente de la LG vin de ceva vreme cu platforma webOS, achiziţionată de LG de la HP cu ani buni în urmă. HP o folosise pe telefoane şi tablete şi inventase chiar primul sistem de multitasking pe bază de cards. Acum aflăm că LG ar vrea să extindă utilizarea lui WebOS şi dincolo de televizoare. Primul pas? Lansarea lui webOS Open Source Edition.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

LG ar fi colaborat cu guvernul sud coreean pentru acest proiect, punând la bătaie platforma pentru companiile interesate. WebOS Open Source Edition este destinat dezvoltatorilor deocamdată şi există deja un SDK disponibil, plus instrucţiuni pentru a pune la punct platforma. Se poate instala pe un computer Raspberry Pi 3 spre exemplu.

Din ce am înţeles sistemul de operare este gândit să ruleze aplicaţii realizate cu tehnologii ca HTML5, JavaScript şi CSS. De aici şi particula „web” din webOS. Sistemul include un Home launcher, notificări, un sistem de aplicaţii, o aplicaţie Settings şi o versiune a web browserului open source Chromium de la Google. Posibil să vedem ceasuri inteligente, soluţii smart home, tablete sau chiar telefoane cu acest OS la bord pe viitor.

Nu e foarte clar ce avantaje are webOS acum faţă de Android spre exemplu, mai ales că ar fi mult de lucru la el şi mai ales mult de lucru la portarea aplicaţiilor pentru a crea un ecosistem viabil. Au mai fost proiecte care au picat. Uitaţi-vă la Windows Phone, Firefox OS, Symbian, MeeGo sau Maemo, iar Jolla încă se chinuie cu Sailfish OS. Ca să nu mai vorbim de Tizen…