Pe 6 mai 1998 Apple prezenta o revoluţie a domeniului de computing care la acel moment nu a părut însemnată, ba chiar controversată. Abia acum ne dăm seama, cu 20 de ani mai târziu cât de revoluţionar a fost primul iMac. Avem un clip video de la conferinţa păstorită de Steve Jobs mai jos.

Publicitate

În 1998 Apple cu siguranţă nu era gigantul de acum, ba chiar era într-o mică criză de inspiraţie. Steve Jobs era CEO interimar şi compania îşi căuta direcţia. Pe 6 mai 1998 păşea pe scenă Jobs încrezător în forţe proprii şi ne aducea revoluţia. Cum arăta un PC pe atunci? O cutie dreptunghiulară cu porturi complexe şi floppy. Ce propunea Apple? Un computer all in one, cu monitor integrat, o carcasă colorată transparentă şi cu câteva “blasfemii”: iMac G3.

Ştiţi momentul de şoc când iPhone 7 a renunţat la jack audio? Nu era prima ispravă Apple de gen. Acel iMac a renunţat la foarte popularele porturi SCSI, ADB şi GeoPort, dar şi la floppy drive. Le înlocuia cu porturi USB şi CD-ROM drive. Îndrăznea chiar să conecteze tastatura şi mouse-ul pe bază de USB. Practic Apple a setat standardul pentru ceea ce numim PC de 20 de ani.

Încă o revoluţie a venit la conectivitate, iMac-ul având un modem dial up de 56 kbit/s integrat şi nu vândut separat, ca upgrade. Simplul fapt că aveam o zonă specială de care apucam iMac-ul pentru a îl transporta mai uşor este rezultatul a multe nopţi nedormite ale lui Jobs şi subalternilor săi. iMac G3 s-a vândut timp de 4 ani, fiind un hit, urmat de iMac G4 şi G5, care au definitivat formatul pe baza acelui revoluţionar “picior”/ stand pentru display.

În 2002 iMac G4 îşi trăgea inspiraţia din floarea soarelui şi inaugura LCD-ul pe computerele Apple, iMac G5 trecerea la procesoarele Intel şi la un design iconic şi acum. Când aţi văzut voi ultima oară o prezentare de PC aşa entuziasmantă? Să nu uităm de unde am plecat şi atunci când mai criticam Apple data viitoare să înţelegem că totuşi au fost o forţă care a ghidat tehnologia spre direcţia corectă, logică.