Lansările orizontale de rachete spre cosmos ajung în UK prin Virgin Orbit

0
857

Până acum când scriam despre rachete care se înalţă spre cosmos era vorba despre SpaceX sau planuri ale rivalilor ruşi sau japonezi, eventual chinezi. Mai nou şi UK are o miză aici, punându-le la dispoziţie celor de la Virgin Orbit o zonă de decolare.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Un astfel de „spaceport” va fi realizat în Scoţia, iar Cosmic Girl, un Boeing 747-00 modificat încât să fie platforma de lansare va decola de acolo pentru a transporta rachetă spre punctul ideal de decolare. Cornwall Airport Newquay va fi prima zonă din UK care oferă lansări în orbita Pământului. Prima lansare britanică va avea loc în jurul anului 2021.

E inedit faptul că Virgin prefera să îşi urce racheta Cosmic Girl în atmosferă cu ajutorul unui avion şi nu direct pe propulsie proprie. Racheta se află sub aripa stângă a avionului. Când aparatul de zbor ajunge la altitudinea de croazieră, Launcher One este trimis în orbită. Avantajul aici este că nu mai e nevoie de o platformă de lansare şi de pregătirile aferente pentru decolarea rachetei, oferind extra flexibilitate.

Tot în Marea Britanie se va înfiinţa în perioada următoare şi un spaceport clasic, în Sutherland, Scoţia. Acolo e vorba despre decolări verticale totuşi. Aeroportul Cornwall a primit 2 milioane de lire finanţare pentru a se dezvolta ca spaceport. Între timp Virgin Orbit ajunge la două locaţii pentru lansare: cea principală din Mojave, California şi aceasta din Scoţia.

Un mare avantaj al lansărilor de rachete din aer este că le poţi face oriunde şi nu doar în anumite zone pe glob. Locaţia Cornwall e perfectă pentru a lansa sateliţi aproape de poli, deasupra Oceanului Atlantic, care se află la vestul zonei de lansare.

Primele contract ale Virgin ar putea fi cu operatorii de telefonie, se pare.