Intel recunoaşte că este în urma rivalilor săi cu 2 ani la capitolul procesoare, arhitectură

0
5223

Intel a fost multă vreme cel mai mare producător de procesoare din lume, dar au fost câteva segmente în care a pierdut trenuri importante. Zona Mobile vine în minte, dar şi cea a consolelor de jocuri. Acum în cadrul unei discuţii la o conferinţă Morgan Stanley, CFO-ul companiei, George Davis a recunoscut că Intel este în urma rivalilor.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

În plus, aflăm că Intel ar avea nevoie de 2 ani să îi ajungă din urmă. Intel încă se chinuie cu procesul de producţie de 10 nm, în vreme ce rivalul TSMC este deja la arhitectura de 7 nm şi se pregăteşte pentru cea de 5 nm. Dacă totul merge bine în acest an vedem procesoare Apple şi Huawei cu tehnologie TSMC de 5 nm pe telefoane. Şi nici măcar produsele pe 10 nm nu sunt aşa bune, după cum oficialul Intel a recunoscut. Aparent va fi un cip mai puţin bănos decât cel de 14 nm şi saltul de performanţă este mai mic decât la generaţiile trecute.

Procesoarele de 7 nm vor începe să aducă profitul dorit pe final de 2021 pentru Intel. Compania vrea să compenseze neajunsurile printr-o integrare mai strânsă hardware şi pe partea de AI şi software. Gigantul ar vrea să ajungă din urmă TSMC până la final de 2021, deşi sună greu, mai ales că TSMC deja vrea să aibă gata procesoare de 3 nm până la final de 2022. Legat de declaraţiile de mai sus, nu e foarte clar dacă Intel se referă la performanţă sau la costul de producţie pentru cipurile de 10 nm.

Teoretic ele oferă densitate comparabilă cu cea a cipurilor de 7 nm de la TSMC. Există şi provocări pe piaţă date de procesoarele AMD Ryzen, care mereu sunt mai ieftine decât cele Intel şi îi sapă pe aceştia din urmă. Intel pierde şi contractul cu Apple pentru cipuri modem în curând, este irelevantă pe mobile şi pe console, deci rămâne angajată doar pe uriaşa piaţă a PC-urilor. Are totuşi o sumedenie de brevete, un istoric îndelungat de inovaţie şi a început să parieze tot mai mult pe servere, cloud şi AI.

Să vedem dacă va mai ajunge TSMC din urmă totuşi.