India se joacă cu nervii şoferilor testând semafoare care ţin roşu mai mult dacă tot claxonezi

0
1383

Traficul din India este legendar de prost şi pe lângă asta există şi o poluare fonică uriaşă, cauzată de toate claxoanele şoferilor. Măcar acest din urmă aspect ar urma să fie eradicat, dacă le iese pasenţa autorităţilor. Ele testează un sistem de semaforizare care ar putea miza pe… răbdare.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Ştiţi acel moment în care număraţi secundele până se face verde? Imaginaţi-vă că ar dura de 2 ori mai mult… În Mumbai, India poliţia s-a săturat de claxoane şi a decis să implementeze decibelmetre pe semafoare, conectate la sistemul lor de iluminare. Dacă gălăgia claxoanelor sare de 85 de decibeli, semaforul se resetează şi rămâne pe roşu. Practic nu poţi trece până nu te calmezi şi faci linişte. Evident nu e activ sistemul toată ziua, ci doar 15 minute pe zi şi în anumite zone, ca o fază de trial.

Au fost alese secţiuni de metropolă foarte aglomerate şi poluate fonic, unde se claxonează la greu. Programul de test a început încă din noiembrie 2019 şi s-a continuat şi în decembrie, fiind încă în vigoare. Încă 10 locaţii vor fi adăugate la test luna viitoare. Poliţia a descris Mumbai drept „Capitala claxoanelor de pe glob”, insistând că trebuie să facă ceva în această privinţă. Dacă ne luăm după TomTom Traffic Index, care organizează oraşele după cât de blocate sunt, atunci Mumbai este al patrulea cel mai congestionat din lume (în 2019).

În medie un şofer din oraş a pierdut 8 zile şi 17 ore blocat în trafic în 2019. Revenind la claxoane, studiile arată că ele cresc pulsul, stresul, fac rău la timpane şi contribuie la haos şi furia şoferilor. Pe când şi la noi un sistem de gen?