Huawei HongMeng OS apare deja pe cel mai nou automobil inteligent din China

0
1206

Înainte să auzim de Harmony OS ca platformă alternativă la Android (şi nu prea), OS-ul se numea HongMeng. Ulterior avea să fie cunoscut sub ambele nume şi Huawei a subliniat de multe ori că platforma e gândită să fie scalabilă pe orice dispozitiv, de la televizoare, la ceasuri, automobile şi PC-uri. Poate chiar şi telefoane… Acum a apărut şi primul automobil cu HongMeng la bord.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Xu Zhijun, director prin rotaţie al Huawei a confirmat că firma chineză e implicată în zona auto doar prin sisteme pentru automobile inteligente. Ele vor avea HongMeng OS în centru. Platforma apăruse deja pe un televizor din gama Honor încă din vara trecută. Acum se află şi pe un vehicul, al companiei Chery New Energy Automobiles. Noul model se numeşte Chery New Energy S61 şi vine cu HongMeng OS la pachet, dar şi şofat autonom la nivel 2.99, plus recunoaştere facială.

Are şi un sistem special de monitorizare a oboselii şoferului şi de atenţionare. Compania Chery a subliniat totuşi OS-ul aflat la bord şi parteneriatul cu Huawei. Sistemul acesta de operare este bazat pe un micro kernel, care îl face mai sigur şi mai uşor de actualizat. Este creat pentru epoca Internet of Things 5G şi pentru interconectarea dispozitivelor într-un mega ecosisten. Huawei mai lucrează şi la o platformă inteligentă auto şi un cockpit mai deştept.

Companiile din China au investit masiv în automobile inteligente, electrice, tehnologii de self driving şi ride sharing, dar au şi multe proiecte 5G. Problema e că auzim de ele mult mai rar decât cele din SUA, pentru că nu sunt la fel de bine popularizate în media. Trebuie să vedem acum şi cum trece HongMeng OS de controlul calităţii şi de testul utilizatorilor pe TV şi automobil. Dacă totul merge bine putem aspira să îl vedem şi pe alte dispozitive, spre panica celor de la Google şi al lor Android, ciuntit pe Huawei-uri din cauza lipsei de Google Services.