HDMI 2.1 îşi dezvăluie specificaţiile, vine cu suport Dynamic HDR şi grafică 10K

0
1475

Autoritatea HDMI Forum a lansat oficial standardul HDMI 2.1, care aduce o serie de îmbunătăţiri faţă de HDMI 2.0, după cum era de aşteptat. Noua generaţie vine cu suport Dynamic HDR şi grafică 10K, dar şi viteze crescute şi rată de refresh superioară.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Noile specificaţii standardizează rata variabilă de refresh pentru gameri. Bazele lui HDMI 2.1 erau puse în ianuarie, atunci când HDMI Forum anunţa acest standard. Specificaţiile au fost finalizate între timp, oferind o viziune clară asupra noutăţilor. Vom vedea noi cabluri cu aceste specificaţii, cunoscute drept Ultra High Speed HDMI Cable, care suportă rata de transfer a datelor de până la 48 gigabits pe secundă.

Noile cabluri sunt compatibile şi cu specificaţiile HDMI mai vechi, pentru că până la urmă sunt folosite aceleaşi mufe şi aceiaşi conectori. Saltul de la HDMI 2.0 şi 18 Gb/s ai săi este impresionant. Datorită saltului de viteze creşte şi rezoluţia suportată, frame rate-ul şi adâncimea culorii. Noile conexiuni HDMI suportă video 4K necomprimat până la 120 FPS, cu suport pentru dynamic range ridicat, cu până la 12 bits pe canal.

Suportul pentru formatul 10K este util pentru aplicaţiile comerciale. HDMI 2.1 mai aduce şi Variable Refresh Rate, practic o standardizare a tehnologiilor NVIDIA G-Sync şi AMD Freesync. Practic e vorba despre capacitatea de a altera refresh rate-ul din mers, pentru a se potrivi cu frame rate-ul la nivel de GPU. Va mai trece ceva timp până vedem accesorii, playere, plăci şi console cu suport pentru HDMI 2.1.

Asta pentru că vor mai trece 9 luni de teste pentru HDMI Forum, fiind nevoie de aprobări oficiale.