Google finanţează o iniţiativă care va aduce AI-ul în presă; Vin bani şi în România

0
900

Jurnaliştii au probabil singurul job care pare total neameninţat de ascensiunea AI-ului şi roboţilor. Se pare că lucrurile nu mai stau chiar aşa, pentru că mai nou Google finanţează un proiect care vrea să aducă scrierea ştirilor în “mâinile” computerelor. Măcar aşa nu mai avem fake news…

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

UK Press Association va începe în curând să includă în platformele sale de ştiri articole scrise de roboţi. Google le dă o mână de ajutor cu acest proiect. Agenţia de ştiri a primit o contribuţie de 706.000 de euro de la marele G. Investiţia va duce la crearea de 30.000 de articole publicate în ziarele locale, variantele online evident. Aceasta sună ca o ameninţare pentru jurnalişti, dar mai e cale lungă până la înlocuirea lor.

Jurnaliştii cu experienţa de zeci de ani în domeniu vor rămâne vitali pentru redacţii totuşi. Cu ajutorul AI-ului se vor putea scrie mai multe articole de interes public şi mai ales în micile redacţii locale, care suferă de lipsă de mână de lucru. Vă daţi seama că sunt multe cazuri de jafuri, ameninţări, pisici pierdute şi culturi de portocale neacoperite în micile orăşele.

Astfel o mică redacţie de provincie nu va mai trebui să plătească jurnalişti în plus, ci doar să se aboneze la platformă şi să pună AI-ul la treabă. Între timp Google a pornit şi Digital News Initiative, prin care 107 de proiecte din 27 de ţări europene vor primi finanţare de aproape 22 de milioane de euro. În România au fost selectate Blue Insight – Fact Scan, care va avea rol de verificare în timp real a informaţiilor din media, dar şi Hotnews.ro – The Newsroom Democracy Radar, care va fi un produs de sondare a opiniei publice.

Tot pe listă se află şi Ringier România şi al său stiricurate.ro, care va fi o platformă unde utilizatorii citesc conţinut jurnalistic de calitate peste medie. Finanţările ajung de la 50.000 la 210.000 euro.