Gamerii de pe PC au de suferit din cauza maniei Bitcoin, care saltă preţurile plăcilor grafice

0
1406

Se pare că avertizarea NVIDIA din această lună se adevereşte tot mai rapid. Producătorul de plăci grafice avertiza retailerii să nu mai tot vândă placi grafice spre minerii de cripto monede, pentru că gamerii au de suferit. Acum avem şi detalii despre fenomen, care e real şi afectează negativ gamerii.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Bitcoin, Ethereum, Ripple, Monero sau Litecoin sunt noua obsesie şi lumea îşi cumpără rig-uri serioase pentru a le produce. Plăcile grafice au devenit tot mai solicitate, evident cele mai puternice, iar suprapreţul e la ordinea zilei. Chiar şi plăcile mai vechi sau cele midrange au început să se scumpească, tăind şi aripile gamerilor cu buget mai mic. Şi asta fie că e vorba de soluţii AMD sau NVIDIA.

Cei de la Polygon au aflat că preţurile pentru placa NVIDIA GeForce GTX 1070 au ajuns să fie şi 700 de dolari, în loc de 380 de dolari cum e recomandat de NVIDIA. Saltul e de peste 80% şi e provocat fix de Bitcoin. Minerii folosesc grupaje de plăci de genul (foto mai sus) pentru a rezolva probleme matematice necesare pentru a autentifica plăţile în reţele şi a crea noi monede digitale.

Există un număr finit de Bitcoin disponibil, iar viitoarele monede au nevoie de şi mai mult timp şi putere de procesare pentru a fi generate. Ca atare creşte şi cererea de plăci puternice şi scumpe. Cine vrea să îşi facă un PC de gaming acum o să ajungă să cheltuie cât pentru o maşină. Ca să nu mai vorbim de problemele cu stocul. Aproape că îţi vine să îţi cumperi un Xbox One X, dacă tot vrei gaming 4K.

De abia se stabilizase piaţa RAM-ului şi stocării şi iată că GPU-urile îşi dau în petec.

Sursa foto