Facebook ar pregăti propria cripto monedă, plus un serviciu de plată WhatsApp

0
1142

După ce s-a reinventat la nivel de interfaţă şi funcţionalitate odată cu evenimentul F8, Facebook ar fi pornit un alt proiect ambiţios. E vorba despre dezvoltarea propriei cripto monede (probabil Facebook Coin) şi a unui sistem bazat pe tehnologie Blockchain.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Sistemul va folosi o monedă digitală similară cu Bitcoin, iar FB vrea să ofere o soluţie de plată pentru cei 2.38 de miliarde de utilizatori ai săi. Cei de la The Wall Street Journal au aflat că Facebook a recrutat zeci de firme financiare şi comercianţi online pentru a îşi realiza ţinta. Facebook şi-a promovat de altfel anul trecut unul dintre inginerii seniori, Evan Chang în poziţia de Director de Inginerie al diviziei Blockchain.

Plăţile cu moneda cripto sunt evident gândite pentru Marketplace-ul din cadrul reţelei de socializare. Comercianţii care se vor înscrie în sistem ar fi negociat deja tarife mai mici decât cele obţinute de la bănci. Pe termen scurt Facebook ar putea pierde din banii obţinuţi din plăţile realizate prin serviciile sale. Pe termen lung totuşi publicul va petrece şi mai mult timp pe FB, având acum şi moneda cripto preferată acolo.

Au existat aluzii şi la conferinţa recentă cu privire la plăţi realizate în siguranţă şi la realizarea unei plăţi prin FB la fel de uşor ca trimiterea unei poze. Facebook atacă piaţa din două părţi, având şi WhatsApp Pay gata de lansare, deocamdată aflat doar în teste în India. Platforma este gândită pentru transferuri de bani peer to peer şi deocamdată nu e bazată pe Blockchain, dar pe viitor va fi.

Sursele afirmă că şi primele teste cu moneda cripto vor avea loc tot în India. Există o teorie care afirmă că în prima fază moneda FB va fi ca un soi de sistem de puncte de loialitate: tokenuri pe care le câştigam prin servicii Facebook şi le cheltuim pe servicii Facebook, sau le convertim în produse la parteneri. Uber face ceva de gen cu Uber Cash deja.

Sursa foto