Episodul final “Game of Thrones” a fost blocat în China din cauza disputei comerciale cu SUA

0
815

În ultimele 24 de ore s-a vorbit foarte mult despre disputa dintre China şi SUA, care a avut ca urmare trecerea celor de la Huawei pe o listă neagră de entităţi. A urmat apoi pierderea accesului la Google Play şi serviciile Google din Android. China a dat o primă replică prin blocarea finalului de sezon Game of Thrones de la difuzarea locală.

Publicitate ⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Providerul local de servicii de streaming Tencent Video a restricţionat vizionarea episodului 6 din sezonul 8. Practic chinezii fie au recurs la VPN-uri + HBO GO, fie la site-uri de piraterie pentru a vedea ce se întâmplă cu Jon Snow şi Daenerys. Tencent Video este o platformă de streaming care deţine drepturile de difuzare pentru seria HBO în China şi a decis să nu transmită finalul de sezon.

În locul celor 80 de minute de dramă şi concluzii a apărut un mesaj cu “Indisponibil din cauza unor probleme de mediu de transmisie”. HBO a declarat că ar fi o urmare a disputei China – SUA. Reprezentanţii HBO au subliniat pentru CNN că din partea lor cu siguranţă nu a fost nici o problemă. Tencent însăşi ar fi vrut să difuzeze episodul, dar Guvernul Chinei a pus presiune asupra sa.

Acesta este doar un mic efect al disputei, care recent a adus şi taxe extra asupra bunuri chinezeşti importate în SUA în valoare de 300 de miliarde de dolari. Între timp firme americane precum Intel, Qualcomm sau Google nu mai au voie să colaboreze cu Huawei. E interesant şi faptul că în acest moment China nu poate răspunde cu aceeaşi monedă, decât eventual tăind craca de sub Apple, ceea ce i-ar dăuna totuşi, pentru că scoate bani frumoşi din taxarea produselor americane şi multe miliarde de dolari din fabricile de iPhone-uri chinezeşti.