Elon Musk avertizează cu privire la riscurile AI-ului, insistă că e nevoie de legi urgent

4
1548

Ideea de “prea târziu” tocmai a ajuns pe buzele lui Elon Musk în legătură cu inteligenţa artificială. CEO-ul Tesla a ţinut un discus recent în care a discutat despre riscurile pe care le presupune AI-ul, solicitând urgent reglementarea sa la nivel oficial.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Pentru a ne da seama ce a dorit să spună vizionarul, trebuie doar să ne uităm la o inovaţie venită din China. Oamenii de ştiinţă din China inventaseră în 2016 o reţea neurală capabilă să separe criminalii de cetăţenii aflaţi în legalitate pur şi simplu prin analizarea feţelor lor. Există şi eterna perspectivă a AI-ului care scapă de sub controlul uman, cei de la universitatea din Oxford şi DeepMind deja realizând un algoritm care să oprească o inteligenţă artificială în cazul în care devine rebelă.

Elon Musk numise în trecut utilizarea greşită a unui AI “chemarea unui demon” şi a insistat pe reglementarea de către Guvernul SUA. Cea mai recentă menţiune de gen s-a făcut la Naţional Governors Association 2017 Summer Meeting, acolo unde Elon a ţinut un discurs. Acolo Musk a numit inteligenţa artificială drept “cel mai mare risc cu care ne confruntăm ca civilizaţie”.

Vizionarul a adus în discuţie situaţia unor roboţi care aleargă pe stradă ucigând persoane, un caz clasic de “prea târziu” pentru reglementare atunci. Deocamdată totuşi tehnologia este în fază de dezvoltare şi nici măcar Musk nu ştie exact ce vrea reglementat. Un prim pas ar fi să “învăţăm pe cât de mult posibil să înţelegem natura acestor probleme”.

Elon nu e deloc străin de iniţiative de genul, pornind compania Neuralink, care are rolul de a crea o interfaţă între creierul uman şi un computer. Să sperăm că Guvernul urmează aceste sfaturi şi nu ne trezim cu un scenariu gen Terminator/ Cyberdine.