A doua maşină second hand cumpărată într-un an va fi reţinută de ANAF

1
4194

ANAF a pus gând rău samsarilor de maşini, astfel că aceştia nu vor mai putea lua în evidenţă mai multe vehicule. ANAF doreşte implementarea de TVA pentru vehicule rulate, iar a doua maşină pe acelaşi nume aduce cu sine verificări.

Publicitate ⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Autoritatea a anunţat intenţia de a analiza cu mare atenţie piaţa maşinilor second hand. Aceasta este o piaţă din care statul nu prea încasează impozite, de aici şi dorinţa de reglementare. Maşinile se cumpără şi vând fără achitare de TVA. Se doreşte acum implementarea unei măsuri care limitează tranzacţiile ilegale. ANAF va face asta limitând tranzacţiile unei persoane fizice la cel mult două vehicule cumpărate pe an.

Ulterior dacă se creşte numărul de tranzacţii, maşina este reţinută pentru verificări şi se face un control la sânge. Se va eradica evaziunea fiscală în acest mod, în domeniul maşinilor second hand. În ultima vreme tot mai multe firme al căror obiect de activitate îl reprezintă tranzacţionarea de vehicule rulate au fost controlate de către Direcţia Generală Antifrauda Fiscală din cadrul ANAF.

38 de firme din ţara noastră au făcut achiziţii intracomunitare în valoare de 180.000.000 de lei, fără a achita taxe, inclusiv la revânzarea către persoane fizice. Apoi vor fi verificate şi persoanele fizice, iar ANAF va realiza o verificare a achiziţiilor de vehicule din Europa de către persoanele fizice. Fiecare al doilea automobil luat în evidenţă la Circa Financiară aduce o reţinere de vehicul pentru verificări în plus.

Sunt cazuri în care samsari au pe parcursul unui an zeci sau sute de vehiculate luate în evidenţă, apoi radiate şi vândute, iar pentru ele se plătesc doar impozite minime. Problema e că nu poţi lua TVA pe un obiect cumpărat dintr-o ţară UE unde s-a plătit deja TVA-ul aferent. Samsarii ar putea să nu mai ia în evidenţă pe numele lor maşinile din afară, ci pe nume ale unor cunoscuţi, prieteni şi aşa mai departe, sau chiar nume fictive.

Ce e sigur e va creşte numărul de controale.

Sursa foto