DARPA a reinventat roata: se transformă din pneu în şenilă foarte rapid (Video)

0
3499

Majoritatea vehiculelor militare vin cu doar două variante de deplasare: pneuri sau şenile. DARPA a reuşit să creeze o cale de mijloc şi un hibrid, sub forma unui „Reconfigurable Wheel Track”. Ce înseamnă proiectul aflaţi mai jos.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Programul Ground X-Vehicle Technologies e în spatele său şi are de-a face cu un sistem de pneuri care se pot transforma într-un soi de şenile. Respectivul mecanism combină vitezele ridicate ale cauciucurilor cu avantajele unei şenile care oferă extra aderenţă şi uşurinţă de a rula în condiţii offroad.

Mecanismul a fost creat de către o echipă de la Centrul de Robotică şi Inginerie din cadrul Universităţii Carnegie Mellon. Vedem şi în clipul de mai jos cum funcţionează tot şi anume prin trecerea de la o roată rotundă la un mecanism şenilat triunghiular în doar 2 secunde şi asta chiar în mers. Evident asta va servi Armatei SUA pentru viitoare vehicule militare.

E drept că DARPA nu a detaliat prea mult cum funcţionează tot, fiind vorba de secrete militare totuşi. 6 separatoare, fiecare cu câte 4 roţi diferite sunt incluse. Acele separatoare rămân activate în mod „roată” şi se retrag în mod „şenilă”. În clipul de mai jos aveţi şi alte tehnologii legate de vehiculele terestre de la DARPA. Dorinţa Armatei SUA este de a creşte mobilitatea vehiculelor sale, eficienţa în luptă şi transportul unei cantităţi mari de blindaj fără a încetini deplasarea.

Am văzut şi o suspensie asimetrică ajustabilă şi hidraulică pentru fiecare roată, plus multe alte găselniţe de gen.