Echipa OpenAI a lui Elon Musk e gata de marea confruntare cu gamerii reali în Dota 2

0
1245

Elon Musk s-a ţinut mereu aproape de fenomenul AI şi când nu ne avertizează de relele sale, el pregăteşte viitorii boţi ai companiei OpenAI. Acesta este un startup sub tutela lui Musk, care până acum a antrenat un AI să joace şah şi go, dar în ultima vreme a trecut la jocuri mai grele. Şi acum e gata să se ia de piept la eSports cu gamerii profesionişti.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Campionatul mondial de Dota 2, The International se apropie, iar una dintre echipele celebre de acolo se va înfrunta cu OpenAI. Firma se înfrunta cu jucătorii de rând, dar e momentul să îşi pună mintea virtuală cu campionii. OpenAI s-a duelat cu gamerii şi anul trecut la The International, într-un joc de unu la unu, iar profesioniştii se laudă că vizionând meciurile de anul trecut au învăţat ce fac boţii şi chiar strategii noi, deci sunt gata de noul meci.

Marea problemă OpenAI este de a învăţa AI-ul să coordoneze 5 boţi. La orice moment dat, un erou sau personaj poate face una din 1000 de acţiuni. Boţii trebuie să ia decizii eficiente, în vreme ce procesează în jur de 20.000 de valori care reprezintă ce se petrece în joc la un moment dat. Lucrurile sunt clar mai complicate decât la şah, unde numărul mediu de acţiuni posibile este de 35.

OpenAI mizează pe “reinforcement learning”, adică învăţarea prin încercare şi eroare. Astfel AI-ul evoluează din comportament complet random, spre un stil mai concentrat de joc. OpenAI rulează Dota 2 pe 100.000 de procesoare, iar AI-ul joacă 180 de ani jocuri în fiecare zi. În câteva ore un bot poate juca mai multe jocuri decât un om într-o viaţă.

Problema cea mare este că jocul primeşte actualizări bi-săptămânale, care pot schimba mecanica de joc. Boţii au totuşi avantaje, precum timpul de răspuns de 80 ms, mai rapid decât cel uman. Realizează şi aproximativ 150-170 de acţiuni pe minut, comparabil cu ce fac jucătorii umani. Există şi o limită la nivel AI, astfel că boţii folosesc 5 dintre cei 115 eroi din joc.

Dezvoltatorii OpenAI au pus restricţii pe unele itemuri şi au scos invizibilitatea şi warding-ul, care îţi permite să tragi cu ochiul la anumite zone din hartă. Musk şi ai lui vor să creeze o echipă imbatabilă de Dota 2 practic şi să plece acasă cu premiul de 15 milioane de dolari de la The International.