Cursa dintre om şi robot e reală: maşina autonomă de la Roborace se duelează cu un pilot de curse (Video)

0
3506

Nu ştiu dacă sunteţi la curent, dar există deja ligi de automobile electrice autonome, care se întrec la viteze mari, fără un aport uman excesiv. Este mai degrabă o întrecere a inginerilor, decât a piloţilor talentaţi. Ei bine, o astfel de maşină autonomă a fost pusă la întrecere cu un pilot profesionist. Ce a ieşit vedeţi mai jos.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

O maşină de curse autonomă, cunoscută drept DevBot s-a întrecut cu un pilot profesionist, pentru a stabili cel mai rapid timp posibil pe un circuit din Roma. De partea oamenilor a fost Ryan Tuerk, campion la drifting şi cunoscut pentru performanţele atinse cu un automobil Toyota GT86 în seria Formula Drift. De cealaltă parte a ringului a fost DevBot, cu AI şi inginerii în spate.

Tuerk a trebuit să înveţe circuitul şi să îşi adapteze stilul de condus pentru Roma, în vreme ce DevBot doar a primit date şi a memorat circuitul. Maşina mânată de pilot autonom arată ca un schelet din Mad Max ceva mai tehnologizat şi pune la bătaie 550 de cai putere, trimişi spre toate cele 4 roţi. Vehiculul cântăreşte 997 de kilograme şi arată ameninţător, indiferent ce maşini agresive aţi văzut în filme.

Tuerk a făcut câteva tururi de pistă de probă, stabilind un timp de 1 minut şi 51 de secunde. Pe de altă parte DevBot a analizat mediul din jur din mers, folosind sisteme radar, LIDAR, senzori ultrasonici şi multiple camere, care îi oferă robotului o “vedere” la 360 de grade. Şi pentru că ne place să vă stricăm surpriza, AI-ul a scos 2 minute şi 18 secunde, deci omul câştigă, deocamdată.

Sau s-a lăsat bătut pentru a se pregăti de dominaţia globală când nu suntem atenţi. Inginerii au promis totuşi că vor reveni în forţă şi vor întrece piloţii umani.