Se pare că zvonurile despre Intel Core i9 au fost cât se poate de reale, noua serie de chipseturi debutând azi în cadrul Computex 2017. Anul trecut Intel anunţa primul său CPU 10 core pentru consumatori, iar acum face trecerea la un monstru 18 core, i9-7980XE.

Publicitate

Acesta costă 1999 dolari şi e clar menit pentru profesionişti sau pentru cei care au nevoie de PC-uri ultraperformante şi future-proof. Core i9 face parte din noua serie de procesoare high end Core X, care include variante mai puternice de Core i5 şi Core i7, faţă de cele existente acum. Platforma Core X e destinată creatorilor de conţinut şi gamerilor hardcore, celor care doresc să ruleze jocuri la cele mai mari rezoluţii posibile. Şi asta în vreme ce fac streaming şi discută cu fanii canalului YouTube sau Twitch.

Seria porneşte de la un Core i5-7640X la preţul de 242 dolari, acesta oferind 4 core-uri şi 4 thread-uri. Ajungem apoi la Core i7 X-Series cu preţ de pornire de 339 dolari şi setup 4 core/8 thread sau 8 core/16 thread la suma de 599 dolari. Core i9 va avea 4 variante, de la una 10 core/ 20 thread la una 16 core şi 32 thread, plus cea super high end menţionată la începutul articolului.

Intel a anunţat şi un upgrade pentru tehnologia Turbo Boost pe modelele high end din gama Core X, oferind această inovaţie sub numele de Turbo Boost Max 3.0. Noile chipseturi aparent întrec şi noutăţile de la AMD, chiar şi noul CPU Threadripper cu 16 core-uri. Pentru a evita supraîncălzirea, Intel propune şi propria soluţie de răcire pe bază de lichid, complet compatibilă cu noile procesoare.

Aşteptăm acum şi debutul pe piaţa locală.

 • DeianStancu

  Fix inutil. Nici o aplicatie nu va folosi toate 18 nuclee.
  Intel pierde teren in fata GPU-ului, incet, dar sigur. Procesorul clasic devine obsolete. Daca vrei ceva HPC, off-load-ui pe Tesla sau alte GPU-uri.
  Iar in jocuri, imi pare rau, dar poti avea si 2000 de nuclee, daca ai video onboard.
  In jocuri, asa ca si in HPC, GPU-ul dicteaza performantele si randarea. CPU-ul efectueaza doar calculele engine-ului si procesare sunet, wireframe, I/O.
  Diferenta dintre un Core i7 de 500$ si Core i9 de 2000$ in jocuri e 0.

 • Poate au in vedere ceva pentru viitor. Cu siguranta au grup de lucru cu companiile producatoare de soft si nu cred ca dezvolta ceva doar asa, sa dea bine. Sa nu uitam de IoT, AI, VR, AR. Multe tehnologii in pantofi de copil care asteapta sa fie exploatate.

  2017-06-01 13:11 GMT+03:00 Disqus :

 • DeianStancu

  Corect, sunt multe tehnologii, dar inca neexploatate. Cand am zis inutil, ma refeream strict la realitatea care este momentan. Nici o aplicatie nu beneficiaza corect de toate nucleele, chiar si la un quad-core.
  Uite la telefoane, Android abia daca foloseste 2 nuclee.
  Iar despre IoT, exista de ani buni si il vezi implementat in fiecare casa? Nu, pentru ca lumea se teme. IoT, daca e cum se prezice, devine dystopie.
  Intel sunt pionierii si promovatorii, daca Intel nu ar face push asa puternic, restul nu ar prea misca.

 • Pingback: Intel anunţă datele de lansare pentru noile procesoare Skylake-X, Kaby Lake-X şi X299()

 • Pingback: Procesorul AMD Ryzen Threadripper soseşte în august, cu preţ de la 799 dolari()

 • Pingback: Intel Core i9 Extreme Edition primeşte detalii complete: data lansare/preţ()