Cum un alt Concorde nu vom vedea prea curând, producătorii de avioane ale viitorului prefera să umble la capacitate mai mult decât la viteză. Astfel, Rusia şi China colaborează pentru realizarea unor aeronave care să concureze cu produsele Boeing şi Airbus.

Publicitate

Primele avioane de acest tip ar urma să fie gata până în 2027 şi vor putea oferi 280 de locuri. Autonomia unui astfel de avion va fi 12.000 de kilometri, iar proiectul va costa multe miliarde de dolari. Scopul este realizarea unei nave capabile de zbonuri trans-continentale. Aircraft Corp of China e implicată în proiect, împreună cu United Aircraft Corp din Rusia.

Linii aeriene vor începe achiziţiile navelor noi în jurul anului 2025, dacă totul merge bine. Ceea ce vedeţi în imaginea de mai sus e primul pas spre noile avioane. Acesta este Comac C919, prima aeronavă modernă de pasageri din China. Aceasta a avut parte de un zbor de test pornit din Shanghai. Ruşii şi chinezii vor să spargă monopolul celor de la Airbus şi Boeing, care deja durează de decenii, când vine vorba de avioane cu peste 100 de locuri.

Preşedintele chinez XI Jinping a demarat proiectul “Made in China 2025”, care vizează şi zona aerospaţială printre segmentele economiei. De cercetare şi dezvoltare se vor ocupa ruşii, la un centru special din Moscova. Asamblarea va fi realizată de în Shanghai, cu ajutorul firmei Comac. Ceva îmi spune că şi mamutul Foxconn va contribui cu roboţii săi industriali.

Rămâne doar să se găsească un furnizor de motoare pentru program şi componentele vor sosi anul viitor. Nava rezultată va concura cu Airbus A330 şi Boeing 777, modele cu 2 paliere folosite pentru zboruri intercontinentale.