China a reuşit să crească bumbac pe Lună; Iată prima fotografie cu planta

0
1251

China continuă premierele şi după ce a fost prima ţară care a ajuns pe partea întunecată a Lunii, acum este şi prima ţară care a cultivat o plantă pe Lună. Da, aţi citit bine, chinezii au reuşit să crească o plantă acolo. E vorba despre bumbac şi avem mai multe detalii mai jos.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Totul a pornit ca un experiment biologic la bordul lander-ului Chang’e-4, care ajungea pe satelitul Pământului la început de an. Mici plante de bumbac au început să germineze aşa cum se vede în imaginea de mai sus. E drept că au mai fost crescute flori şi alte plante în orbita Pământului, dar niciodată pe alte planete sau corpuri cereşti.

Chang’e-4 include un lander şi un rover, plus multiple instrumente de test şi experimente. Printre ele se numără şi o canistră de 3 kilograme care conţine 6 specii biologice pentru a le germina şi creşte. E vorba despre seminţe de bumbac, rapiţă, cartof şi Arabidopsis. Au mai adus şi ouă de musculiţe de oţet şi drojdie în acea canistră, formând un mic ecosistem.

După aselenizare această “colonie” a primit o cantitate mică de apă. Acum vedem fotografii realizate pe 7 ianuarie, care arată germinarea plantelor de bumbac. Nici o altă specie din canistră respectivă nu pare să crească în acelaşi ritm. Au mai fost simulări pe Pământ în medii ostile pentru a vedea cum se comportă plantele şi creşteau totuşi mai rapid.

Pe Staţia Spaţială lucrurile au mers de asemenea bine cu flori zinia, floarea soarelui sau banala salată verde. Pe Lună e totuşi o şesime din gravitaţia Pământului şi găsim şi temperaturi extreme, plus radiaţie la nivel ridicat.