Cercetătorii descoperă o soluție de stocare 5D a până la 500 TB de date pe un disc din sticlă de mărimea unui CD

0
1384
Stocare

Stocarea de date este prezentă pretudindeni și avem nevoie de ea pe telefon, laptop, PC, televizor, ba chiar și smartwatch. Folosim și SSD-uri externe sau stick-uri USB pentru a transporta ușor date și de mulți ani am spus adio CD-urilor și DVD-urilor pentru stocarea datelor. Astăzi aflăm totuși ce nouă soluție în materie de stocare au descoperit cercetătorii de la Universitatea din Southampton.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

După cum probabil știți, un CD poate stoca 640 MB de date, iar un DVD standard ajunge la 4.7 GB. Un disc Blu-ray în schimb poate stoca până la 50 GB. Acum, o echipă de cercetători a descoperit o metodă prin care se poate stoca 500 TB pe un disc de sticlă de mărimea unui SD. Asta înseamnă de 10.000x mai multe date decât poți stoc pe un disc Blu-Ray.

Stocare

Cercetătorii au dezvoltat un sistem care folosește o tehnică rapidă și eficientă energetic de scriere cu laser. Astfel se pot grava nanostructuri de înaltă densitate în sticlă silica pentru stocare pe termen lung. Tehnica de stocare este una 5D (5 dimensiuni) care folosește 2 dimensiuni optice și 3 dimensiuni spațiale.

Și alții au încercat așa ceva în trecut dar scrierea era foarte înceată. Acum noua tehnică este ceva mai rapidă, dar nu suficient. În teorie ar fi nevoie de 60 zile pentru a scrie 500 TB de date pe un singur disc de sticlă folosind această metodă. Până în prezent au fost demonstrații de scriere doar pentru 5 GB date.

Această soluție nu este menită să înlocuiască CD-urile, DVD-urile sau discurile Blu-Ray pentru utilizarea personală. În schimb, această soluție de stocare 5D ar putea fi utilizată de librării, muzee, arhive naționale și alte organizațții care sunt în căutarea de soluții pentru stocarea unor cantități masive de date.

Materialul cercetătorilor este disponibil pentru cei interesați aici!