Ce se întâmplă când urci/descarci acelaşi videoclip pe YouTube de 1000 de ori

0
1543

Mereu ne uităm cu plăcere la Marques Brownlee şi clipurile sale, iar azi am descoperit un video foarte interesant cu privire la calitatea video-urilor de pe YouTube. Sunt sigur că vi s-a întâmplat măcar o dată să urcaţi un clip pe YouTube şi să nu arate aşa cum arată pe PC-ul vostru. Ştim cu toţii de compresie, dar ce se întâmplă dacă faci un reupload de foarte multe ori?

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Marques a pornit la o sarcină demnă de Sisif, aceea ce a urca pe YouTube un clip şi apoi a îl descărca pentru a vedea ce s-a schimbat. Apoi a făcut asta de 1000 de ori. Ideea a venit de la un experiment similar din 2010, doar că de atunci s-au schimbat şi codecurile şi compresiile foarte mult. Acum filmăm 4K în 60 FPS şi fişierele ocupă câteva sute de MB.

Pe parcursul clipului de 15 minute vedem şi ceva schimbări precum faptul că YouTube îţi dă voie să descarci doar o versiune HD a clipului tău. Nu sunt totuşi mari diferenţe între clipul original şi versiunea 2, mai ales dacă priveşti rezultatul de pe un telefon. Parcă de la upload-ul 5 se văd ceva umbre şi detalii pierdute în jurul lui Marques. Algoritmul YouTube va scana tot conţinutul, îl va analiza ca un bloc uriaş de pixeli.

Va face o estimare cu privire la blocuri şi nu va face prea mari modificări. Părţile care nu se mişcă din video vor arăta bine, dar cele care se mişcă pot avea probleme. Deja de la upload-ul 10 se desincronizează serios sunetul şi imaginea. YouTube tinde să taie audio-ul cu 2 frame-uri la fiecare download şi upload, deci se simte după câteva zeci de încercări.

Nu o să vă stric surpriza şi vă las să vedeţi uimitorul download/upload 1000… Deja de la 20 upload-uri încolo nu prea mai merită să continui sarcina, dar Marques a mers la 1000…