Ce este noul WiFi 802.11ax şi cum vine Broadcom în întâmpinarea sa

0
1320

Cum Bluetooth a evoluat odată cu sosirea versiunii 5.0, iar tehnologia celulară se pregăteşte de 5G, nici WiFi-ul nu putea rămâne pe loc. Ca atare este împins în faţă standardul cu ajutorul celor de la Broadcom. Compania a anunţat prima serie de soluţii conectate care foloseşte noul standard WiFi 802.11ax. Ce aduce nou acesta aflaţi mai jos.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Cunoscute drept Max WiFi, noile soluţii se bazează pe tehnologie 802.11ax şi includ printre altele chipsetul BCM43684, destinat pieţei rezidenţiale WiFi. Apoi îl avem pe BCM43694, optimizat pentru zona enterprise şi de access point şi pe BCM4375, un chip combo pentru smartphone. Toate acestea vin cu suport pentru OFDMA şi MU-MIMO, pentru agregare.

Noile produse ajung pe piaţă în 2018, iar Broadcom are deja câţiva clienţi printre care şi Microsoft sau ASUS. 802.11ax este urmatoarul mare salt la nivel de WiFi, primul din 2012 încoace. Pentru o bună perioadă de timp salturile de generaţii au acoperit viteza de download. Cum comportamentul utilizatorului s-a schimbat, acum la putere este streamingul şi apelarea video via Skype, Facetime sau Facebook Live.

Noul tip de WiFi vine în întâmpinarea acestor nevoi, de a crea şi distribui conţinut video la rezoluţie înaltă. Se merge tot mai mult pe upload la rezoluţii ridicate, cu explozii de trafic pe upload la fiecare debut al unui concert în lume. Max WiFi ar trebui să aducă viteze de upload de 6 ori mai ridicate şi de download de 4 ori mai mari. Va avea şi o acoperite de 4 ori mai generoasă şi o viaţă a bateriei de 7 ori mai bună, toate acestea în comparaţie cu soluţiile actuale WiFi 802.11ac.

Această evoluţie e importantă şi în zona Internet of Things, estimările arătând că în medie o gospodărie va avea 50 de terminale interconectate până în 2022. WiFi 802.11ax este a şasea generaţie de standard WiFi şi vine în completarea lui 5G din zona celulară.