Ce este Kendama şi ce e cu imensa pasiune de la noi pe tema asta

0
1419

Nu există zi să nu ies din casă şi să văd un copil jucându-se cu o drăcie cu o sfoară, care nu e nici yo-yo şi nici un ciocănel din lemn, aşa cum pare la prima vedere. E vorba despre Kendama, jucăria-hobby care pare să fi acaparat minţile tuturor kinderilor cu vârste între 5 ani şi probabil 17. Ce este Kendama şi cam care sunt versiunile vehiculate la noi aflaţi mai jos.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Pot spune că trendul e mai tânăr decât Pokemon GO. Vara trecută alerga lumea după Pokemoni şi nu am remarcat pe nimeni cu jucăria tradiţională japoneză în mână, dar acum străzile sunt pline. Hai să vă explic ce este Kendama: este un joc de îndemânare care implică aducerea unei bile legate cu o sfoară pe una din cele două cupe ale axului central.

Acest ax are cele două cupe integrate lateral şi sus se află un soi de vârf, care intră în gaura din respectiva minge dacă ştiţi să o aruncaţi la fix. Corpul e fabricat de obicei din lemn, iar firul este unul elastic. Tot ce trebuie să faceţi voi este să aruncaţi mingiuţa în aer, dar la viteza, unghiul şi momentul potrivit pentru a o şi prinde pe cupe sau pe acel vârf ascuţit.

Poate părea simplu, dar lucrurile sunt mult mai complexe de atât, existând zeci de scheme de realizat cu Kendama. Există şi cupe mondiale de Kendama, care implică alegerea a 5 trucuri dintr-o listă de 100 şi realizarea lor într-o limită de timp. Sunt organizate pe nivele de dificultate, iar fiecare primeşte atâtea puncte cât este nivelul său. Maximul este nivelul 10, respectiv 10 puncte.

La noi se găsesc jucării de genul de toate formele şi mărimile, din lemn de calitate diferită şi bile mai mult sau mai puţin glossy. Am văzut şi Kendama-uri cu LED-uri chiar şi unele premium, precum cel conceput şi semnat de Thorkild May, campion în 2014 la concursul de Freestyle Kendama. Îl găsiţi la eMAG.ro.

E interesant că multe poartă numele campionilor sau echipelor care le-au consacrat, iar de dragul varietăţii bilele au diferite culori şi imprime-uri. Sute de alte modele de Kendama mai are eMAG.ro aici.