Ce au mai scornit cercetătorii MIT: scutecul care te anunţă când e murdar

0
1190

Dacă vă întrebaţi ce mai fac minţile luminate de la MIT, ei bine ele se ocupă de scutece mai nou. Aparent e o mare problemă să îţi dai seama când trebuie să îl schimbi pe cel mic. În general te ghidezi după miros sau după plâns, dar MIT vrea să schimbe asta, cu un scutec care te anunţă când e murdar.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Secretul este un tag RFID care va trimite o alertă către un telefon mobil (via antenă) să zicem, atunci când este ud. Tagul este amplasat sub un strat de polimer super absorbant, un hidrogel folosit în scutece pentru a absorbi umezeala. Astfel, când acel hidrogel devine umed el devine şi uşor conductor de curent (voltaj ultra scăzut) şi activează RFID tag-ul, care trimite un mesaj spre un RFID reader (antenă conectată la un transmiţător). Scutecele inteligente nu sunt chiar o invenţie nouă, pentru că s-a mai lucrat la ceva de gen.

Vestea bună e că senzorul respectiv ar fi ieftin de produs, costând doar 2 cenţi pentru a fi creat, deci nu va afecta costul de producţie al unui Pampers. Pe viitor mecanismul va deveni şi mai deştept, fiind folosit pentru a identifica problemele de sănătate ale celui mic, precum constipaţie sau incontinenţă. E util şi în spitale, unde asistentele trebuie să îşi planifice traseul la zeci sau sute de bebeluşi simultan. Şi nu e vorba doar de bebeluşi aici, ci şi de vârstnici care poartă scutec, sau pacienţii care sunt imobilizaţi la pat.

E util ca o asistentă să fie anunţată via aplicaţie când pacientul trebuie schimbat. În ziua de azi scutecele moderne au un fel de fâşie imprimată la exterior care indică atunci când scutecul e ud, dar se vede doar dacă dai jos hainele. Senzorii RFID sunt ieftini, se pot imprima în cantităţi mari şi pot fi aruncaţi odată cu scutecul.

Sursa foto