Bugetari înlocuiţi cu AI? Se întâmplă în Indonezia şi sperăm că şi la noi cândva

0
676

Redundanţele la nivel de angajaţi la buget nu sunt unice pentru România, se întâlnesc pretutindeni pe glob. Diferenţa e că în afară se iau şi măsuri în această privinţă. Indonezia vrea spre exemplu să folosească inteligenţa artificială pentru a rezolva problema. Avem detalii mai jos.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Joko Widodo, preşedintele Indoneziei are o idee interesantă: vrea să reducă birocraţia prin înlocuirea unei părţi a funcţionarilor cu AI. Aparent birocraţia ar bloca o bună parte din investiţiile care curg spre acest stat. Cele 4 nivele de top din agenţiile guvernamentale vor fi reduse la două, iar o parte din funcţionari vor fi înlocuiţi cu sisteme automatizate. Va fi nevoie de aprobarea Parlamentului pentru a pune totul în mişcare.

Automatizarea şi înlocuirea cu AI-ul a devenit o ameninţare comună în ziua de azi. Un studiu realizat de Biroul de Statistică din Marea Britanie a descoperit că există o şansă procentuală de 51% ca joburile din Guvern şi administraţie să fie luate de AI. Nu e aşa rău ca la ospătari (73%) şi cei care fac aprovizionarea la raft (72%), dar tot e un procent serios. Profesorii şi doctorii au procente apropiate de 20%, deci sunt mai liniştiţi la acest capitol.

Widodo a ajuns preşedinte luna trecută şi vine cu planuri mari pentru ţara sa. Vrea să ducă Indonezia într-o epocă în care nu se mai bazează pe resurse naturale, ci pe construcţia de maşini electrice de exemplu. Dacă priviţi toate citatele din acest preşedinte şi planurile sale, el are o înţelegere superficială a AI-ului şi nu cred că îşi dă seama cât de complicat e să scapi de hârţogărie şi să automatizezi tot. Vorbim şi de tone de documente ce trebuie trecute în revistă şi încrengături aproape imposibil de descâlcit.

Să vedem dacă trece de Parlament…