Bill Gates este pustanul teribil din imaginea de mai jos, in 1982, cand lumea de abia incepea sa banuiasca potentialul unei industrii la baza careia acest om a pus cu siguranta multe pietre de temelie. Sa vedem totusi ce hituri si esecuri a avut domnul Gates in ultimii 26 de ani, in cadrul gigantului Microsoft:
HITURI
Internet Explorer (IE)
Lansat in 1995 acest browser a dus la crearea aplicatiilor web bazate pe Ajax, prin intermediul lui XMLHttpRequest, dar si la popularizarea CSS-ului. Chiar daca uram sau adoram acest browser el a oferit oamenilor Internetul de-a lungul anilor mai mult decat orice alt competitor.
Media Center
In ciuda dominatiei lui TiVo pe piata DVR, Media Center-ul lansat in 2002 este un rival pe masura. Acesta este unul dintre produsele Microsoft cele mai user friendly si avansate, integrand functii online, plugin-uri, suport pentru streaming in diferite sectiuni ale casei utilizatorului si suport CableCARD. Singura problema a lui Media Center? Aveti nevoie de un PC pentru a-l pune in functiune.
MS-DOS
MS-DOS a fost lansat in 1981, iar utilizarea sa a incetat in 2000. Lansarea lui MS-DOS i-a ajutat pe cei de la Microsoft sa defineasca ideea de licentiere a software-ului. Cel mai important este faptul ca o intreaga generatie a crescut cu MS-DOS, drept singurul OS pe care l-au pututut invata.
Office
In 1989 se lansa pentru prima oara Office pe Mac, iar apoi in 1990 pe PC. Word, Excel si PowerPoint erau aplicatii de calitate si de sine-statatoare, dar cand Microsoft le-a combinat intr-un singur „pachet” in 1989, produsul a devenit irezistibil. Adaugarea lui Outlook si Exchange a solidificat popularitatea acestei suite in special in lumea afacerilor.
Perifericele
Microsoft a fost intotdeauna mai intai o companie producatoare de software si apoi de hardware, dar gigantul produce perifice de calitate de peste 25 de ani. Si asta cu mult inainte ca Zune si Xbox sa fie macar un gand al lui Bill Gates. Microsoft a popularizat mouse-ul cu rotita de scroll, joystickurile cu force feedback si controller-ele, mouse-ul optic modern si tastatura ergo. Evident au existat si esecuri, cum este seria SideWinder, dar per total perifericele au fost un succes pentru compania lui Gates.
Windows 3.1/NT 3.5
Windows 3.1 a reusit in sfarsit sa ne scoata din lumea liniilor de comanda si sa ne ofere o interfata decenta. Windows NT nu a fost la fel de tentant pentru consumatorul de rand, dar el a dus OS-ul in universul de 32 de biti. In plus NT soseste cu sistemul NTFS, care pana azi ramane mostenirea sa.
Windows 2000 si XP
Dupa ce am scapat de „virusul mileniului”, unii au fost poate dezamagiti de Windows ME, astfel ca Windows 2000 a spalat pacatele companiei, urmat apoi de genialul Windows XP, considerat de multi ultimul OS de calitate produs de Microsoft.
Windows CE/Mobile
Atat Windows CE, cat si Windows Mobile sunt imposibil de evitat daca sunteti posesorul unui smartphone performant sau al unui terminal portabil. Ceea ce incepuse ca o colectie de mici componente software s-a dezvoltat intr-un OS care se poate adapta la majoritatea terminalelor moderne, de la PMP-uri la telefoane mobile cu touchscreen. Impactul sau asupra industriei mobile a fost destul de insemnat, iar acest OS este cu siguranta cel mai flexibil al companiei.
Xbox si Xbox 360
In 2001 primul Xbox a intrat in industria gamingului, dominata pe atunci de Sony PlayStation si Nintendo N64. Uriasa masinarie a adus cu sine primul serviciu de multiplayer usor de utilizat pe console, Xbox Live. Lucrurile stau altfel in ziua de azi, Xbox 360 fiind un hit si intrecandu-l pe rivalul PlayStation 3, atat ca pret cat si ca popularitate. Xbox Live a evoluat enorm si se pare ca visul lui Bill Gates de a domina sufrageriile gamerilor devine realitate.
Visual Basic
Utilizatorul de rand nici macar nu va clipi la auzul acestui nume, dar developerii vor venera Visual Basic multi ani, desi acesta nu mai este folosit. Visual Basic va ramane in memoria tuturor drept cea mai accesibila unealta de programare pentru mase si un creator a numeroase soft-uri third party pentru sistemele de operare ale anilor ’90.
Candidati la cele mai mari succese Microsoft: DirectX, Flight Sim, Portable Media Center, Solitaire si Minesweeper.
ESECURI
PC-ul auto
Dupa succesul platformelor Handheld PC si Palm PC, acum transformate in Windows Mobile, Microsoft Auto PC a fost o revolutie a productivitatii si divertismentului la volan. Platforma era foarte avansata pentru vremea sa, in acele zile in care masinile erau dotate cu maxim un CD player. Recunoasterea vocala, MP3 playerul sau sistemul navigational pareau feature-uri SF, astfel ca platforma a fost disponibila doar pentru un public de nisa si la un pret urias. In cele din urma s-a renuntat la acest proiect, din cauza lipsei sale de popularitate.
Microsoft Bob
Saracul Bob, nu a avut nici o sansa, inca de la lansarea sa oficiala. Din pacate aceasta aplicatie cerea mai multa putere de calcul decat puteau oferi majoritatea computerelor la acea vreme, astfel ca un produs de nisa de acest gen nu putea supravietui prea mult. Macar un lucru bun a rezultat din moartea lui Bob, faptul ca Bill Gates si programatoarea lui Bob, Melinda French s-au casatorit.
Cairo
Intrebati pe oricine cum aratau planurile de viitor pentru Microsoft in anii ’90 si vi se va raspunde „Cairo”. Anuntat inaintea lui Windows NT 3.1, Cairo a fost pe rand un OS, o colectie de noi tehnologii, in functie de persoana pe care o intrebati. Dupa mii de ore si sume uriase consumate cu proiectul Cairo, acesta a fost oprit, desi feature-uri dezvoltate in cadrul sau au aparut in diferite sisteme de operare de-a lungul anilor.
MSN Music si URGE
Atunci cand serviciul MSN Music, un magazin online de muzica a facut implozie, Bill Gates l-a rebranduit sub forma lui URGE with MTV. Lumea nu era inca gata pentru era DRM si serviciile de muzica ce necesita inscriere. Astfel, URGE si-a dat obstescul sfarsit si MTV si-a ghidat clientii catre Rhapsody America. Se pare ca va exista o a treia incercare bazata pe Zune de aceasta data…
Origami/UMPC
Initial terminalele Origami aratau destul de bune, iar publicul era entuziasmat la momentul lansarii. Apoi a venit momentul cand toti si-au dat seama ca aceste UMPC-uri ofereau prea putin pentru pretul lor urias, suferind in special din cauza duratei bateriei.
OS/2
Ceea ce incepuse ca o colaborare dintre Microsoft si partenerul de mai demult IBM arata ca un succesor al imperiului DOS/Windows. OS-ul avansat dadea semne de maretie incorporand sistemul de fisiere HPFS, sosind cu feature-uri avansate ale retelelor si o interfata sofisticata. Totusi, problemele dintre cele 2 companii au distrus acest produs promitator si astfel Windows a devenit sistemul dominant de operare pana azi.
Ceasurile SPOT si MSN Direct
Conceptul de ceasuri care sa primeasca tot soiul de continuturi via unde radio FM parea genial la inceputul mileniului, in special atunci cand era prezentat de Microsoft. Din pacate ceasurile rezultate erau hidoase, uriase, iar campania publicitara includea personaje inspaimantatoare. Nici serviciul creat special pentru aceste terminale, MSN Direct n-a avut o soarta mai buna, dar el exista inca, fiind folosit de terminalele Garmin nuvi.
Activarea Windows-ului
Majoritatea utilizatorilor considera acest proces fie o violare a intimitatii, fie o durere de cap, sau doar o minima protectie impotriva pirateriei. Noi, restul ne-am bucurat cand Vista SP1 a sosit cu o metoda mai permisiva de activare, spre deosebire de cea standard care „lasa pe afara” utilizatorii, ce nu isi mai puteau accesa sistemele.
Windows ME
Nu stim exact ce scop a avut acest OS, dar putem spune ca el este o varianta updatata a lui ’98, dar una nefinisata. Spre deosebire de Windows 2000, bazat pe NT, Windows ME folosea inca o baza MS-DOS, devenind si mai lent si instabil decat predecesorii sai.
Windows Vista
Vista nu este un sistem de operare atat de rau, dar perceptia majoritatii este ca acesta este doar un upgrade de fatada pentru XP. La urma urmei, ne putem declara nemultumiti de un OS care cere enorm de mult RAM, are probleme cu majoritatea driverelor si a intarziat nepermis de mult, fiind amanat de cateva ori. Sa speram ca Microsoft isi va spala pacatele cu Windows 7.
Candidati la cele mai mari esecuri Microsoft: Actimates, Pocket IE, Jocuri pentru Windows – Live, Xenix