Avioane fără pilot ar putea fi produse la fabrica de avioane de la Craiova

0
980

Ministrul Apărării, Mihai Fifor a anunţat în această săptămână faptul că am putea vedea avioane fără pilot produse la fabrica de avioane de la Craiova. Deocamdată Ministerul Apărării studiază posibilitatea realizării acestui proiect.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Fabrica de avioane din Craiova urmează să modernizeze şi aeronavele Şoim, care vor deveni avioane-şcoală pentru piloţii pe avioane F16. 21 de aeronave Şoim sunt vizate de modernizare. Programul UAV (Unmanned Aerial Vehicle) ar pune România pe harta producătorilor mari de avioane ale viitorului. China, Israelul, SUA toate testează şi dezvoltă avioane fără pilot de ceva vreme.

Astfel de echipamente sunt necesare şi pentru Armata Română, iar o dezvoltare locală este binevenită. Nu uităm nici de societatea Aerostar Bacău, care va asigura mentenanţa pentru avioanele F16 din dotarea Armatei Române. Posibil ca acea întreprindere să ofere service şi pentru modelele F16 folosite în Croaţia. Ieri presa internaţională scria că şi Turcia va începe să producă şi să exporte avioane de luptă, dar şi drone.

Din 2027 turcii vor produce şi avioane fără pilot, de îndată ce vor cumpăra tehnologia aferenta. Ruşii şi-au prezentat recent aparatele de zbor de acest gen la o demonstraţie militară, asta în condiţiile în care chinezii se laudă au creat un laser care distruge dronele şi avioanele fără pilot.

Sursa foto