Audi aduce conectivitate 5G pe automobilele sale din 2024

0
1841

Audi a anunţat un parteneriat cu operatorul american Verizon, prin care va aduce conectivitatea 5G pe automobilele sale până în 2024. Conectivitarea superioară înseamnă şi performanţă software upgradată, o navigare mai precisă şi streaming superior pentru muzică şi video.

Publicitate
⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Ştiţi probabil deja că poziţionarea globală e deseori asistată de operatori şi antene de telefonie, deci conectivitatea superioară va ajuta la o orientare mai bună a şoferului. Noile automobile au nevoie de componente şi software, dar şi servicii superioare, faţă de maşinile „analogice” de până acum. Un concept de care o să tot auzim în perioada următoare este „vehicle to everything” (V2X), care va creşte calitatea experienţei de şofat, dar şi siguranţa sa.

Audi şi Verizon vor utiliza tehnologia 5G Ultra Wideband începând cu linia de produse din 2024. Vom vedea şi servicii augmentate, şofat asistat şi inovaţii la nivel de conectivitate, plus şofat automatizat. Audi e pionier, fiind una dintre primele companii cu Wi-Fi în vehicul, dar şi 4G LTE, începând cu Audi A3 (sedan) în 2015. Acum vrea să „fure” premiera automobilelor 5G din SUA. 5G în condiţii ideale oferă conectivitate de până la 100 ori mai rapidă decât 4G, dar implementarea sa a fost cu probleme în ultimii 3 ani.

Audi a prezentat implementarea sistemului V2X, cu o funcţie care permite vehiculelor să comunice cu un sistem de trafic municipal, pentru fluidizare a traficului şi dirijare inteligentă. Vor exista şi abonamente speciale la aceste funcţii smart şi panouri smart de instrumente. Mercedes a instalat deja sisteme similare de comunicare între vehicule şi sisteme urbane pe modele E-Class şi S-Class, încă în 2017 şi 2018.

Din păcate în 2017 administraţia Trump anula un proiect din epoca Obama care impunea dezvoltarea de maşini noi cu acest sistem de comunicare V2V (vehicle to evehicle). FCC a pus la cale o nouă versiune a sa pentru V2X, cu spectru dedicat. Când maşinile comunică între ele, ele fac schimburi de date wireless prin spectru nelicenţiat prin banda DSRC (Dedicated Short Range Communications), în banda de 5.9 GHz.