Cine a aruncat un ochi asupra ştirilor din ultimele 2-3 zile a tot auzit cuvântul “ransomware” la ştiri. Un atac de acest tip a paralizat multe instituţii din toată lumea, afectând grav atât sistemul britanic de sănătate, cât şi operatorul Telefonica. Azi aflăm că atacatorii din spatele acestui malware nu au realizat chiar milioanele de dolari pe care vi le imaginaţi.

Publicitate

Astfel, se pare că suma adunată ar fi undeva pe la 20.000 de dolari, conform unor experţi citaţi de The Guardian. Informaţiile provin de la Elliptic, o companie care identifică activităţile ilegale realizate pe bază de Bitcoin şi colaborează cu autorităţile pentru a găsi infractorii. Cel puţin 3 adrese Bitcoin au fost deja identificate.

În jur de 20.000 de dolari au fost plătiţi până în acest moment, declară sursele. Mai descoperim şi că de fapt există două versiuni ale malware-ului, una care a apărut în aprilie şi a fost deja găsită o adresă Bitcoin care îi este asociată şi a doua (WannaCry) care a apărut vinerea trecută, pe 12 mai. Aceasta a avut 3 adrese Bitcoin atribuite, la care au fost livraţi 8.2 bitcoins, adică 14.000 de dolari.

Fondurile nu au fost retrase încă. Atacurile cunoscute drept “WannaCry” exploteaza o vulnerabilitate din Windows, iar Microsoft a început deja să ofere un patch. Există totuşi foarte mulţi utilizatori care nu folosesc software adus la zi, sau folosesc software piratat, lucru care îi predispune la hacking.

Cert e că autorităţile au început tot mai mult să se intereseze de ilegalităţile comise şi plătite via Bitcoin în ultimii ani, iar anonimitatea totală nu mai e garantată.